Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymást vádolják a Babcsenko-gyilkosság miatt az oroszok és az ukránok

2018.05.30. 14:42

Az Arkagyij Babcsenko orosz ellenzéki újságíró ellen elkövetett gyilkosság a nyomozás mostani állása alapján nagy valószínűséggel Babcsenko újságírói tevékenységével van összefüggésben - idézte az MTI Andrij Kriscsenkót, az ukrán főváros rendőrfőnökét. A 41 éves Babcsenkót kijevi otthona küszöbén gyilkolták meg kedd este, háromszor hátba lőtték. Kórházba szállítása közben a mentőben halt bele sérüléseibe, a mentőt otthon tartózkodó felesége hívta ki.

A rendőrfőnök hozzátette, hogy Babcsenko feleségét még nem tudták kihallgatni, mert sokkos állapotban van, jelenleg orvosi, pszichológusi segítséget nyújtanak neki. Babcsenko a feleségével hat örökbefogadott gyermeket nevelt, és egy vérszerinti közös gyermekük is van.

A feltételezett tettesről fantomkép készült, amelyet Vjacseszlav Abroszkin, az ukrán országos rendőrparancsnok első helyettese tett közzé Facebook-oldalán.

A kijevi rendőrség szóvivője szerint azonban az indítékok között az újságíró hivatása és politikai nézetei mellett a nyomozók egyelőre más lehetséges indítékokat is figyelembe vesznek, továbbá mindenre kiterjedő, komplex vizsgálatokat végeznek, beleértve a ballisztikai és orvosszakértői elemzéseket.

Az oroszok az ukránokat, az ukránok az oroszokat vádolják

Az orosz külügyminisztérium felszólította az ukrán hatóságokat, hogy mindent tegyenek meg a gyilkosság felderítéséért. A tárca szerint a médiában dolgozók elleni erőszakcselekmények és gyilkosságok egyre gyakoribbak Ukrajnában, a nyomozások pedig rendre nem vezetnek el a tettesek kézre kerítéséhez. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy Ukrajnában elteszik láb alól a független és ellenzéki újságírókat, a bűneseteket pedig nem vizsgálják ki, és mindig Oroszországot teszik értük felelőssé. A diplomata szerint számítani lehet arra, hogy ezúttal is ez fog történni.

És valóban, Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója már rögtön a gyilkosság után azt állította, hogy Oroszországnak köze lehet Babcsenko megöléséhez. Erre tett utalást Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is, aki szerint egyelőre korai arról beszélni, hogy ki áll az újságíró-gyilkosság mögött, de ismerve a korábbi hasonló eseteket, nyomos ok van azt feltételezni, hogy Oroszország mindenféle taktikát bevet, hogy megingassa Ukrajnát. Felhívta a figyelmet arra, hogy Babcsenko az orosz rezsim ismert ellenlábasa volt, és mielőtt Ukrajnába költözött, fenyegetéseket kapott Oroszországban ő és a családja is. Ukrajnában is folytatta a harcot a demokratikus Oroszországért, Moszkva pedig mindig is ellenséget látott benne.