Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Mohamed-karikatúraversenyt hirdetett a holland szélsőjobboldal

2018.06.12. 21:17

A Geert Wilders vezette bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) Mohamed prófétát ábrázoló karikatúraversenyt hirdet – írta holland lapok alapján az MTI. A párt tájékoztatása szerint a Szabadságpárt parlamenti irodájában tervezett karikatúraverseny megrendezését a holland terrorizmusellenes ügynökség (NCTV) jóváhagyta.

A bejelentés szerint a zsűribe meghívást kapott Bosch Fawstin karikaturista, aki Texasban hasonló versenyt nyert 2015-ben. A versenyt később, még idén megrendezik – közölték.

Geert Wilders, aki nyílt iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érik és 2004 óta állandó rendőri védelem alatt áll, korábban többek között az erőszak vallásának nevezte az iszlámot, amely véleménye szerint a legnagyobb veszélyt jelenti Hollandiára nézve.

A politikust a holland bíróság 2016 decemberében bűnösnek találta gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában.

Wilders idén év elején a Hit Gyülekezete győri központjában tartott előadást a legutóbbi könyvéről, majd pedig együtt ebédelt Orbán Viktorral. 

A Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségében történt 2015-ös mészárlás előtt egy Mohamed-karikatúra jelent meg. Ezt megelőzően, 2005-ben a muzulmán világ számos országában tiltakozó megmozdulásokat tartottak annak nyomán, hogy Mohamedet ábrázoló karikatúrák jelentek meg egy dán napilapban.