Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Portugália kecskékkel harcol az erdőtűz ellen

2018.06.13. 18:08

A portugál kormány országszerte kecskepásztorokat bérelt fel, hogy a nyájukkal lelegeltessék az erdőtüzek gyúanyagaként szolgáló elszáradt növényzetet – írja az AP hírügynökség.

A kecske olcsó és jól bevált módszer a száraz területek erdőtűz-prevenciós megtisztítására. A kormány az utak tíz méteres körzetének kitakarítására használja a nyájakat, hogy ne ismétlődhessen meg a tavaly júniusi eset, amikor 106-an haltak meg az ország történetének legsúlyosabb erdőtüzében.

A kormány persze más intézkedésekkel is készül az idei erdőtűzszezonra, például az ingatlantulajdonosoknak is előírják a házuk körüli terület megtisztítását, és minden veszélyeztetett településen evakuációs útvonalakat és menedékhelyeket alakítanak ki, ha mégse sikerülne megelőzni a bajt. Na meg az se jön majd rosszul, 12 vízszállító repülőt és 41 helikoptert is beszereztek, hogy legyen mivel oltani a tüzet. A kritikus időszakban összesen 10 700 tűzoltó fog készenlétben állni, ami ezerrel több, mint tavaly.

A szakértők szerint ugyanakkor a durva erdőtüzek okainak a felszámolása jóval hosszabb munka lesz: a klímaváltozás, az elnéptelenedő és elöregedő vidék, illetve az elburjánzó eukaliptuszültetvények is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre pusztítóbb tüzek alakulnak ki, és hogy ezeket egyre nehezebb megfékezni.

Az eukaliptusz előnye, hogy gyorsan nő és fontos alapanyaga az országban virágzó papíriparnak. A hátránya viszont, hogy könnyen elburjánzik és kifejezetten jól ég. A helyzetet természetes módon kordában tartó nyájak viszont megritkultak, mert a fiatalok távozásával nincs, aki elég állatot tartson a gazdák kiöregedése után.