2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Olasz belügyminiszter: a romákat sajnos itt kell tartanunk

2018.06.18. 20:23
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga delegálta belügyminiszter a romák összeszámlálásával szeretne képet kapni a romák helyzetéről.

Matteo Salvini belügyminiszter a Telelombardia nevű televíziónak beszélt arról, hogy az Olaszországban élő romákat össze szeretné számoltatni, amely intézkedést lehetne regisztrációnak, vagy akár pillanatfelvételnek is nevezni. A politikus azt hangoztatta, hogy képet szeretne alkotni a helyzetről.

Majd némileg bedurvult és mint fogalmazott,

az Olaszországban illegálisan élő külföldieket - a származási országaikkal kötött megállapodásoknak köszönhetően - ki fogjuk toloncolni. Sajnos az olaszországi romákat itt kell tartanunk"

- tette hozzá.

Felháborodás

A hírügynökségi jelentések szerint a belügyminiszter kijelentése felháborodást váltott ki. A balközép La Repubblica napilap sokkolónak nevezte a nyilatkozatot, az ANSA olasz hírügynökség idézte Carlo Stasollát, a roma jogokért is síkra szálló Associazione 21 Luglio egyesület elnökét, aki úgy fogalmazott: „úgy tünik, a belügyminiszter nem tudja, hogy Olaszországban tilos etnikai alapon népszámlálást végrehajtani".

A romák helyzete

A 180 ezer olaszországi roma (ez a lakosság 0,25 százaléka) helyzete a nagyvárosokban már régóta politikai viták tárgya. Jobboldali politikusok egyebek mellett azt hangoztatják, hogy egyetlen európai országban sem tűrik el a hevenyészett cigánytáborokat és roma kisgyerekek maffiába szervezett kéregetését csak az olasz nagyvárosokban.

Jogvédők, egyházak

Emberi jogvédők és egyházi szervezetek jobb integrációs politikát követelnek a cigányság számára az olasz kormánytól. A katolikus egyház biztonságos szálláshelyek mellett oktatási lehetőségeket sürget a kiskorúak számára, hangsúlyozza továbbá, hogy el kell oszlatni a cigánytelepek közelében lévő negyedek lakóinak félelmeit a romáktól mégpedig olymódon, hogy jobban informálják őket a kisebbség mindennapjairól.

Politikai összeborulás

Olaszországban a parlamenti választásokat  a dél- és szegényellenes Liga, illetve az elitellenes Öt Csillag Mozgalom nyerte és az egymással szinte semmiben egyet nem értő két párt alakíthatott kormányt. Ha nem is egyszerűen, de a kormányalakítás megtörtént, egyelőre mindkét pár elsősorban populista és Brüsszel-ellenes kijelentésekkel vétette észre magát.

Az új olasz menekültkezelésre már sok példát láthattunk, nyíltan menekültellenes nyilatkozatok, vagy a civil mentőhajók elleni beszédek formájában, az a nyíltan cigányellenes mondat, amely szerint a romákkal „sajnos” együtt kell élni, azonban meglepően erős üzenet volt.