Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olasz belügyminiszter: a romákat sajnos itt kell tartanunk

2018.06.18. 20:23
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga delegálta belügyminiszter a romák összeszámlálásával szeretne képet kapni a romák helyzetéről.

Matteo Salvini belügyminiszter a Telelombardia nevű televíziónak beszélt arról, hogy az Olaszországban élő romákat össze szeretné számoltatni, amely intézkedést lehetne regisztrációnak, vagy akár pillanatfelvételnek is nevezni. A politikus azt hangoztatta, hogy képet szeretne alkotni a helyzetről.

Majd némileg bedurvult és mint fogalmazott,

az Olaszországban illegálisan élő külföldieket - a származási országaikkal kötött megállapodásoknak köszönhetően - ki fogjuk toloncolni. Sajnos az olaszországi romákat itt kell tartanunk"

- tette hozzá.

Felháborodás

A hírügynökségi jelentések szerint a belügyminiszter kijelentése felháborodást váltott ki. A balközép La Repubblica napilap sokkolónak nevezte a nyilatkozatot, az ANSA olasz hírügynökség idézte Carlo Stasollát, a roma jogokért is síkra szálló Associazione 21 Luglio egyesület elnökét, aki úgy fogalmazott: „úgy tünik, a belügyminiszter nem tudja, hogy Olaszországban tilos etnikai alapon népszámlálást végrehajtani".

A romák helyzete

A 180 ezer olaszországi roma (ez a lakosság 0,25 százaléka) helyzete a nagyvárosokban már régóta politikai viták tárgya. Jobboldali politikusok egyebek mellett azt hangoztatják, hogy egyetlen európai országban sem tűrik el a hevenyészett cigánytáborokat és roma kisgyerekek maffiába szervezett kéregetését csak az olasz nagyvárosokban.

Jogvédők, egyházak

Emberi jogvédők és egyházi szervezetek jobb integrációs politikát követelnek a cigányság számára az olasz kormánytól. A katolikus egyház biztonságos szálláshelyek mellett oktatási lehetőségeket sürget a kiskorúak számára, hangsúlyozza továbbá, hogy el kell oszlatni a cigánytelepek közelében lévő negyedek lakóinak félelmeit a romáktól mégpedig olymódon, hogy jobban informálják őket a kisebbség mindennapjairól.

Politikai összeborulás

Olaszországban a parlamenti választásokat  a dél- és szegényellenes Liga, illetve az elitellenes Öt Csillag Mozgalom nyerte és az egymással szinte semmiben egyet nem értő két párt alakíthatott kormányt. Ha nem is egyszerűen, de a kormányalakítás megtörtént, egyelőre mindkét pár elsősorban populista és Brüsszel-ellenes kijelentésekkel vétette észre magát.

Az új olasz menekültkezelésre már sok példát láthattunk, nyíltan menekültellenes nyilatkozatok, vagy a civil mentőhajók elleni beszédek formájában, az a nyíltan cigányellenes mondat, amely szerint a romákkal „sajnos” együtt kell élni, azonban meglepően erős üzenet volt.