Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Merkel és Macron támogatja az EU-n kívüli menedékjogi központokat

2018.06.19. 20:13
Külön euróövezeti költségvetést és unión kívüli menedékjogi központokat javasolt Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, miután a Berlin melletti Mesebergben tárgyaltak. A szokásos kritika biztosan megérkezik: ketten döntenek egy egész országcsoport helyett.

Angela Merkel és Emmanuel Macron is üdvözölte az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által ismertetett javaslatot az EU határain kívül felállítandó központokról – számolt be az MTI. A német-francia kormánykonzultáció a német kormány vendégházában, a Meseberg kastélyban zajlott le.

Ne csak humánusak legyünk, de hatékonyak is!

Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy az EU-nak egységesen kell fellépnie az illegális migráció ellen, és

egyszerre kell pragmatikusnak, hatékonynak és humánusnak lennie.

Nem szabad csak az emberiesség felől közelíteni, hanem a probléma valamennyi oldalát figyelembe kell venni.

Angela Merkel megjegyezte, hogy

a javaslatot még meg sem vitatták az EU-hoz delegált tagállami nagykövetek."

Azonban már most ki lehet jelenteni, hogy a kezdeményezés fontos. Ugyanis az illegális migráció visszaszorításáért mindenképpen ki kell dolgozni megoldásokat, hogy az EU a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködve segítsen azoknak a menekülteknek, akik esélytelenül próbálnak menedékjogot szerezni az EU-ban.

Visszaküldenék

A két ország kölcsönösen biztosítja egymást, hogy a lehető leggyorsabban visszajuttatják a területükre lépő, de az EU-ban máshol már nyilvántartásba vett menedékkérőket abba az országba, amelyben megtörtént a regisztráció, vagyis ahol le kell folytatni a menedékjogi eljárást.

A mesebergi találkozón véglegesítették a június végi EU-csúcsra készített közös, német-francia javaslatokat, sürgették egy átfogó migrációs napirend kidolgozását, amely három pilléren nyugszik.

  • Az első a származási-, és tranzitországokkal folytatott együttműködés az illegális migráció megfékezése és az elutasított menedékkérők hazajuttatása céljából,
  • a második az EU-s külső határ védelmének megerősítése a Frontex uniós határ-, és partvédelmi ügynökség személyzetének nagymértékű növelésével és hatáskörének jelentős bővítésével,
  • a harmadik pedig egy közös európai menekültügyi rendszer, amely biztosítja a méltányos kompromisszumot a felelősség és a szolidaritás között.

Távlati célként Németország és Franciaország javasolja, hogy építsenek fel egy valódi európai határvédelmi rendőrséget, és alakítsanak ki egy európai menekültügyi hivatalt, amely harmonizálja a tagállamok menedékjogi gyakorlatát és illetékes a menedékjogi eljárások lefolytatására a külső határon.

Önálló euróövezeti költségvetés

Önálló euróövezeti költségvetés felállítását és az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) továbbfejlesztését javasolja Németország és Franciaország.

A külön euróövezeti büdzsé a valutaunióhoz tartozó 19 európai uniós tagállam konvergenciáját és a beruházásokat szolgálná.

A költségvetés tagállami befizetésekből, európai uniós forrásokból és önálló, például a pénzügyi tranzakciók megadóztatása révén keletkező bevételekből gazdálkodna, működését egy külön szervezet irányítaná.

A tervezett összeget nem nevezték meg. Erről Emmanuel Macron elmondta, nem lenne jó, ha egy 19 országot érintő ügy minden részletét két ország határozná meg. Hozzátette: a jövő héten elkezdődnek az egyeztetések, azzal a céllal, hogy az év végére kidolgozzák, és 2021-től beindítsák a rendszert.