Egy dél-koreai bíróság kimondta: nem lehet kutyákat ölni a húsukért

2018.06.21. 11:53 Módosítva: 2018.06.21. 14:10

Precedensértékű ítéletet hozott egy bíróság Dél-Koreában, amikor határozatban mondta ki, hogy jogszabályellenes a kutyák húsukért való leölése, írja az AFP. 

Dél-Koreában régi hagyomány a kutyahús fogyasztása, becslések szerint korábban évi egymillió kutyát is feldolgoztak a konyhákon. Az állatvédők kampányainak köszönhetően a kutyahús fogyasztása az utóbbi évtizedekben jelentősen visszaesett. Sikerült megváltoztatni a fiatalabb generációk szemléletét, akik a kutyákban már nem haszonállatot, hanem az ember hűséges barátját látják. 

Most is vannak azonban olyan helyek, ahol lehet kutyahúsból készült ételt fogyasztani, amelyek a joghézagokat használják ki. Kétségtelen tény, hogy egyik törvény sem tiltja a kutyák levágását és húsuk elfogyasztását az országban. A  hatóságok az utóbbi időben az állatvédelmi jogszabályokra és a higiéniai előírásokra hivatkozva igyekeztek betiltani azokat a farmokat és éttermeket, amelyeken kutyákat vágtak le és szolgáltak fel a vendégeknek.

Tavaly állatvédők jelentették fel egy ilyen farm üzemeltetőjét. Az ügyben eljárás indult. A bíróság szerint a farm nemcsak az építésügyi- és élelmiszerbiztonsági előírásokat sértette meg, de a bírók kimondták azt is, hogy pusztán a húsfogyasztás nem lehet jogszerű indoka a kutyák kiirtásának.   A bíróság ezért 3 millió vonra (kb 750 ezer forint) büntette a farm tulajdonosát. 

Ez az első, precedensértékű ítélet Dél- Koreában, amely kimondta, hogy a kutyákat a húsukért megölni nem lehet.     • Hírek
  • Hírek