Ödön
2 °C
11 °C

Egy dél-koreai bíróság kimondta: nem lehet kutyákat ölni a húsukért

2018.06.21. 11:53 Módosítva: 2018-06-21 14:10:49

Precedensértékű ítéletet hozott egy bíróság Dél-Koreában, amikor határozatban mondta ki, hogy jogszabályellenes a kutyák húsukért való leölése, írja az AFP. 

Dél-Koreában régi hagyomány a kutyahús fogyasztása, becslések szerint korábban évi egymillió kutyát is feldolgoztak a konyhákon. Az állatvédők kampányainak köszönhetően a kutyahús fogyasztása az utóbbi évtizedekben jelentősen visszaesett. Sikerült megváltoztatni a fiatalabb generációk szemléletét, akik a kutyákban már nem haszonállatot, hanem az ember hűséges barátját látják. 

Most is vannak azonban olyan helyek, ahol lehet kutyahúsból készült ételt fogyasztani, amelyek a joghézagokat használják ki. Kétségtelen tény, hogy egyik törvény sem tiltja a kutyák levágását és húsuk elfogyasztását az országban. A  hatóságok az utóbbi időben az állatvédelmi jogszabályokra és a higiéniai előírásokra hivatkozva igyekeztek betiltani azokat a farmokat és éttermeket, amelyeken kutyákat vágtak le és szolgáltak fel a vendégeknek.

Tavaly állatvédők jelentették fel egy ilyen farm üzemeltetőjét. Az ügyben eljárás indult. A bíróság szerint a farm nemcsak az építésügyi- és élelmiszerbiztonsági előírásokat sértette meg, de a bírók kimondták azt is, hogy pusztán a húsfogyasztás nem lehet jogszerű indoka a kutyák kiirtásának.   A bíróság ezért 3 millió vonra (kb 750 ezer forint) büntette a farm tulajdonosát. 

Ez az első, precedensértékű ítélet Dél- Koreában, amely kimondta, hogy a kutyákat a húsukért megölni nem lehet.   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?