Szilvia
5 °C
16 °C

28 éves aktivista jelölt győzte le a demokraták egyik legbefolyásosabb képviselőjét

063 984862974
2018.06.27. 12:26

Az eddigi legnagyobb meglepetést okozta az Egyesült Államokban a novemberi félidős választásokat felvezető előválasztásokon egy 28 éves demokrata szocialista jelölt, aki kiütötte New Yorkban a tíz ciklus óta képviselő Joe Crowley-t, a Demokrata Párt egyik erős emberét a képviselőházban, írja a CNN.

Az eddig főként aktivistaként ismert latina Alexandria Ocasio-Cortez most először indult választáson, és az alulról szerveződő kampányával sikerült kiütnie a nála tízszer több pénzt a kampányba öntő Crowley-t. A Bronx és Queens több részét magában foglaló, biztosan demokrata körzetben Ocasio-Cortez majd könnyedén győzhet novemberben, így biztosan kongresszusi képviselő lesz.

Így örült Ocasio-Cortez a győzelmének:

Ocasio-Cortez Bernie Sanders elnökválasztási kampányában is segédkezett 2016-ban, és a demokraták balszárnyának adhat újabb lökést, ami Sanders elnökválasztási feltűnésével és szereplésével erősödött meg igazán. Egészen idáig a progresszívok nem tudtak nagy győzelmet elérni beágyazott mainstream demokraták ellen az előválasztásokon.

Crowley-t pedig azért is arculcsapásként érhette a vereség, mert a képviselőházban ő volt a negyedik legbefolyásosabb demokrata, és arra pályázott, hogy a 78 éves Nancy Pelosi majdani visszavonulása után ő vegye át a képviselőházi demokraták vezetését. A demokrata vezetés erőviszonyai azért is számítanak, mert a demokraták látnak esélyt arra, hogy novemberben szűken esetleg visszaszerezzék a képviselőházat.

Az is szerepet játszhatott abban, hogy Crowley nem vette komolyan fiatal kihívóját, hogy 14 éve először kellett ellenféllel szembenéznie a demokrata előválasztáson. A CNN szerint az egyik legnagyobb bakija volt, hogy miközben Ocasio-Cortez egy alulról szerveződő kampány erényeit tudta felmutatni, Crowley nem vett részt egy bronxi vitán ellenfelével, hanem egy volt városi tisztviselőt küldött maga helyett. Ocasio-Cortez erről azt mondta, hogy ez nemcsak vele, hanem az egész közösséggel szemben tiszteletlen lépés volt.

Ocasio-Cortez Trump bevándorlási politikája ellen is kiment tiltakozni a hétvégén egy texasi befogadóállomáshoz, és az amerikai bevándorlási ügynökség felszámolását is követelte. Szerinte a most megnyert 14. körzetében is számos bevándorló család lakik, és látta az aggodalmukat az országos fejlemények miatt.

Crowley is bírálta az ügynökséget, de a megszüntetését nem követelte, és inkább azzal próbált kampányolni, hogy a demokratáknak tapasztalt törvényhozókra van szükségük Trump ellen a kongresszusban, hogy hatékonyan szervezzék meg az ellenzéket az elnökkel szemben.

A Politico szerint Crowley veresége miatt sokan rögtön párhuzamot vontak a republikánusok volt befolyásos frakcióvezetőjének, Eric Cantornak a 2014-es bukásával. Akkor egy Tea Party-s jelölt ütötte ki az előválasztáson a jól beágyazott politikust. A Politico szerint Cantorhoz hasonlóan Crowley-nak is voltak gyenge pontjai, de senki sem gondolta, hogy kikaphatnak, és mindkettőjüket meglepetésként érte ellenfelük szereplése.

Crowley gratulált Ocasio-Corteznek a győzelméhez, és azt mondta, hogy támogatni fogja őt és más demokratákat is novemberben, mert a legfontosabb, hogy visszaszerezzék a képviselőházat a félidős választáson.

Ocasio-Cortez arról beszélt, hogy a győzelme bizonyíthatja a progresszívoknak országos szinten, hogy van esélyük a sikerre. Az kérdés, hogy hány körzetben lehet hasonló meglepetés, de a Politico szerint Ocasio-Cortez győzelme komoly kérdéseket vet fel az egyébként is generációs váltással szembenéző demokrata vezetés előtt.

Trump is reagált Crowley vereségére, a Twitteren annak tulajdonítva bukását, hogy „nem volt elég kedves és tisztelettudó" vele, az elnökkel szemben. Egyébként két Trump által támogatott jelölt is győzött kedd este republikánus előválasztásokon. Henry McMaster dél-karolinai kormányzó mellett személyesen is kampányolt, és egy New York-i képviselő is győzött az előválasztásán.

Utahban pedig a 2012-es republikánus elnökjelölt, és volt massachusetts-i kormányzó Mitt Romney nyerte meg a szenátusi előválasztást, és így jó esélye van arra, hogy a mainstream republikánusok egyik arcaként bejusson majd novemberben a szenátusba.

(Borítókép:  Scott Heins / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?