Olivér
5 °C
8 °C

Pár nap bolyongás után Máltán kiköthetett a Lifeline mentőhajó

2018-06-22T092644Z 132809108 RC17FC46AE90 RTRMADP 3 EUROPE-MIGRA
2018.06.27. 21:55
Befutott a máltai főváros, Valletta kikötőjébe a Mission Life német civil szervezet Lifeline nevű mentőhajója mintegy 230 menekülttel és 17 fős legénységgel a fedélzetén.

A hajó hat napon át várakozott a kimentett emberekkel a nemzetközi vizeken Málta előtt a Földközi-tengeren, mert nem kapott engedélyt a kikötésre az Európai Unióban.

Az olaszok megint keménykedtek

A mentőhajó előtt korábban Spanyolország, Olaszország, és Málta sem nyitotta meg kikötőit, ugyanakkor a francia és az olasz diplomácia egyeztetésbe fogott, végül Joseph Muscat máltai miniszterelnök szerdán közölte, hogy a hajó kiköthet a szigetországban. Olaszország, bár elsősorban Matteo Salvini a"cigányszámoló" belügyminiszter ezúttal nagyon harcias üzenetet küldött, amelynek az volt a lényege, hogy minden illegális hajó így fog járni, végül a szétosztott menekültek befogadásában szerepet vállal.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ezúttal is hangsúlyozta, Róma azt az elvet vallja, hogy aki az olasz, a spanyol, a görög vagy a máltai partokon köt ki, az Európában ér partot. Így ők most átvesznek ugyan néhány embert, de nyomatékosan kéri, hogy majd a hozzájuk érkezőkből is vegyenek át a többiek.

Következő lépések

Eddig nyolc ország – Írország, Olaszország, Luxemburg, Portugália, Franciaország, Málta, Belgium és Hollandia – ajánlotta fel, hogy befogad menekülteket a Lifeline-ról.

Németország több politikusa viszont jelezte, hogy Németországnak nincs mit tennie az ügyben, vagyis nem fogad be senkit a hajóról. Magyarország sem jelentkezett, hogy befogadhasson menekülteket.

A máltai kormány egyik szóvivője szerint négy embert, köztük három újszülöttet a fedélzetről haladéktalanul kórházba kell szállítani. A mentőhajó utasait rendőrök és orvosok fogadták a kikötőben.

A máltai hatóságok most vizsgálatot indítanak a hajó tényleges hovatartozásának azonosítására, valamint annak megállapítására, hogy a legénység tiszteletben tartotta-e a nemzetközi jog előírásait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?