Jolán
2 °C
4 °C

Leváltották az Orbánt támogató francia nagykövetet

2018.07.01. 18:15

Emmanuel Macron francia elnök leváltotta és és már ki is nevezte utódját a budapesti francia nagykövetnek, aki az elmúlt napokban amiatt került bele a francia és a magyar sajtóba, hogy támogatólag szólt Orbán Viktorról, akit a nyugati sajtó szerinte csak „magyarfóbiája” miatt támad és nevez populistának. Bár a gyors váltás miatt egyértelműnek tűnhet, hogy a nagykövetnek emiatt kell távoznia, simán lehet, hogy csak a normál diplomáciai rotációnak köszönhető a változás, vagy hogy éppen köteli távozása tudatában ment szembe a diplomata a meghatározó francia külpolitikai állásponttal.

Alig két napja, hogy a Mediapart nevű francia portálon megjelent egy cikk „Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel. A lap egy diplomáciai táviratból szivárogtatott ki rövid részleteket, melyekben a Budapestre delegált Éric Fournier arról írt a francia külügynek, hogy meg kellene változtatniuk az álláspontjukat Orbánról, aki szerinte nem szélsőséges és nem is populista. A június 18-i táviratban Fournier a saját meglátásait írja le a magyarországi politikai helyzetről, például arról, hogy a magyar kormány populista lépései csak a média kitalációi, a populizmusról szóló vádak fantazmagóriák, emellett pedig „magyarfóbiáról" is írt. A nagykövet Orbán migrációs politikáját egy lehetséges modellnek nevezte.

A budapesti nagykövet szavai miatt Macronnak is magyarázkodnia kellett a Brüsszel EU-s csúcson. Amikor a sajtó rákérdezett, a zt mondta, egyáltalán nem osztja ezeket a felvetéseket, azok nem felelnek meg a hivatalos francia álláspontnak.  A nagykövet sorsával kapcsolatban akkor annyit mondott, hogy ha egy bizalmas dokumentumról van szó, amiben a nagykövet a feletteseinek írta meg a saját véleményét vagy helyzetértékelését, rendben lehet a dolog, de ha kiderül, hogy nyilvánosan is tett hasonló kijelentéseket, távoznia kell.

Ehhez képest, mint a HVG kiszúrta, most kiderült, hogy Fournier-t máris leváltották. Az erről szóló francia miniszteri rendelet már pénteken, a diplomáciai ügy másnapján megjelent. Ebben indoklás nincs (nem is az a műfaj), de meglehetősen kérdéses, hogy a rendelet közvetlen összefüggésben lenne az előzményekkel. A rendelet valójában az új nagykövet kinevezéséről szól, ezt pedig a diplomáciai ügymenetben több napos munka előzi meg.

A közép-európai országokkal foglalkozó Courrier D'Europe Centrale is azt írja, hogy Fournier kinevezése egyébként is lejárt volna a nyáron. Ez alapján az eseményeknek inkább az a szekvenciája tűnik logikusnak, hogy az így is, úgy is távozás előtt álló, kormánya külpolitikai vonalával a jelek szerint nem mindenben egyező nagykövet utoljára még megmondja a magáét, mielőtt egyébként is hazarendelnék – persze lehet az is, hogy utódja kinevezését és bejelentését a szivárogtatás után a francia külügy valamivel előbbre hozta.

Az új budapesti francia nagykövet Pascale Andréani lesz; a diplomata korábban az ENSZ-nél és a NATO-nál dolgozott a francia misszióban, az elmúlt években pedig az OECD-nél szolgálatot teljesítő nagykövet volt.

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?