Trump lezárta a pozitív diszkrimináció korszakát

2018.07.04. 06:06

A Trump-kormányzat kedden visszavonta az oktatási intézményekbe történő felvételre vonatkozó pozitív diszkriminációs irányelveket, amelyek a jelentkező faji hovatartozásának figyelembe vételére bátorítottak. Ezzel Trump Barack - a párizsi klímaegyezményből való kilépés, az egészségbiztosítás átalakítása vagy az iráni atommegállapodás után - Obama újabb intézkedését törölte el.

A volt amerikai elnök 2008-as hatalomra kerülése után az oktatási minisztérium irányelveket adott ki, amelyek bátorították a pozitív diszkriminációt, azaz azt, hogy vegyék figyelembe a különböző oktatási intézményekbe jelentkezők faji hovatartozását. Az Obama-kormányzat minisztériumai arra buzdították az oktatási intézmények vezetőit, hogy "diverzifikálják", tegyék "sokszínűbbé" hallgatóik összetételét. Ezek az irányelvek nem bírtak kötelező érvénnyel, de azért a Trump-kormányzat visszavonta őket, és a Bush-kormányzat "fajilag semleges módszeré"-hez kíván visszatérni.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter tavaly novemberben felkérte a tárcánál az illetékes szakembereket, hogy vizsgálják felül az eddigi, megítélése szerint a törvények, az alkotmány és a legfelsőbb bíróság adta lehetőségeken túlmenő gyakorlatot.

(MTI)  • Hírek
  • Hírek