Erzsébet
1 °C
4 °C

Tovább tüntetnek Nantes-ban, 12 embert vettek őrizetbe

2018.07.05. 18:52 Módosítva: 2018-07-05 18:52:38

A rendőri erősítés ellenére is folytatódtak a zavargások csütörtökre virradó éjjel a nyugat-franciaországi Nantes elővárosi negyedeiben, ahol az előző éjjelhez hasonlóan helyi fiatalok gépkocsikat és épületeket gyújtottak fel azután, hogy a rendőrség lelőtt egy igazoltatásnak ellenálló férfit - írta az MTI. Edouard Philippe miniszterelnök a helyszínen elítélte az erőszakot, és ígéretet tett a haláleset körülményeinek teljes kivizsgálására.

A nantes-i ügyészség szerint őrizetbe vették az autóst halálosan megsebesítő rendőrt. Hivatalos személy által szándékosan elkövetett erőszak gyanújával állították elő csütörtök délután a rendőrt. 

Csütörtökön tizenkét embert vett őrizetbe a rendőrség az újabb rendbontások után, amiben több tucat kocsit és hét középületet, köztük egy könyvtárat, egy bölcsődét, egy önkormányzati épületet, valamint tucatnyi üzletet felgyújtottak. A rendőrök egész éjjel hadakoztak néhány kisebb csoporttal, mielőtt reggel 5 órára helyreállt a rend a városban.

Míg előző éjjel csak Nantes elővárosaiban voltak zavargások, a második éjszaka már a Párizshoz közeli Garges-les-Gonesse településen is, ahonnan a lelőtt autós származott: a rendőröket benzinnel töltött lángoló palackokkal dobálták meg helyi fiatalok.

Edouard Philippe miniszterelnök délelőtt Nantes-ba utazott, ahol elítélte a zavargásokat és az erőszakot, de megígérte, hogy "teljes fény fog derülni" azokra az egyelőre nem tisztázott körülményekre, amelyek közepette a körözés alatt álló férfi életét vesztette.

A kormányhoz hasonlóan a megölt férfi családja is arra kért mindenkit, hogy őrizze meg nyugalmát. A lelőtt férfi emlékére csütörtök este emlékmenetet szerveznek Nantes-ban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?