Szilvia
5 °C
16 °C

Visszaszerezték a Szíriában kivégzett izraeli kém karóráját

2018.07.06. 17:17

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad visszaszerezte az 1965-ben Szíriában elfogott és kivégzett izraeli kém, Eli Cohen karóráját, írja az MTI a Jediót Ahronót című lapra hivatkozva.

Az órát egy közelmúltban végrehajtott különleges akcióban fedezték fel, majd vásárolták meg annak a nőnek az unokájától, aki az elmúlt évtizedekben birtokolta. Az órát Izraelbe szállítása után megvizsgálták és megállapították, hogy

valóban az 1965. május 18-án Damaszkuszban nyilvánosan felakasztott izraeli kém tulajdona volt,

A tervek szerint a zsidó újév alkalmából, ősszel átadják az órát a családnak

Szofi Ben-Dor, Eli Cohen lánya elmondta, hogy a most visszakerült órán kívül semmijük sem maradt az apjától.

Az órát 1965 óta őrző nő unokái pénzhez akartak jutni a szerkezet eladásával, ők keresték a kapcsolatot az izraeli hatóságokkal, remélve, hogy Jeruzsálem adhatja a legmagasabb árat a tárgyért. Egyelőre nem derült ki, hogy hol zajlott le az adásvétel.

Nyilvánosan végezték ki

Eli Cohen 1924-ben született Egyiptomban. Fiatalon részt vett egy cionista ifjúsági csoport munkájában Alexandriában, majd egy izraeli irányítású helyi kémhálózatnak is dolgozott. 1957-ben Izraelbe költözött, ahol pár év múltán beszervezték a Moszadba. Előbb Argentínába küldték, ahol felépítette egy gazdag szíriai üzletember hamis személyazonosságát, majd onnan egy év múlva Kamal Amin Tabet néven Szíriába telepítették. Damaszkuszba érve 1961-től olyannyira sikeresen beépült az ország legfelsőbb irányító köreibe, hogy még hadügyminiszter-helyettesnek is jelölték. Kapcsolatait felhasználva folyamatosan értékes információkkal látta el az izraeli hírszerzést.

Főként a szíriai hadsereg Golán fennsíkon elfoglalt állásairól szerzett értesülései bizonyultak hasznosnak az 1967-es, hatnapos háborúban, amikor Izrael megszerezte a fennsík jelentős részét Szíriától. 1965-ben a szíriai elhárítás szovjet katonai tanácsadók segítségével lebuktatta, majd Damaszkusz egyik legnagyobb terén táblával a nyakában felakasztották. Földi maradványait azóta sem tudta megszerezni Izrael.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?