Nemcsak Merkellel, hanem egymással is vitáztak a CSU vezetői

2018-07-03T063733Z 143501168 RC12F4114400 RTRMADP 3 EUROPE-MIGRA
2018.07.07. 15:55

A jobbközép bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezető politikusainak belharca folyt a háttérben a héten, párhuzamosan a Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter és Angela Merkel kancellár közötti migrációs vitával, írta a Der Spiegel.

A CDU és a CSU héten menekültügyben kötött megállapodása értelmében az érkezőket zárt menekülttáborokban helyezik el, amit ügyük elbírálásáig nem hagyhatnak el. Aki nem jogosult védelemre, azt azonnal visszaküldik. Így, hogy megegyeztek, maradt Seehofer a belügyminiszter. Erről bővebben itt>>>

Markus Söder, Bajorország jelenlegi kormányfője ugyancsak vitázott CSU-beli párttársával, Seehoferrel, aki közvetlen elődje volt Bajorország élén. Söder ugyanis azt akarta elérni, hogy a német-osztrák határ ellenőrzését a Bajorországban felállított határrendőrség vehesse át.

A Der Spiegel úgy értesült, hogy kedden magas rangú belügyi küldöttség utazott Berlinből Münchenbe és határozottan kiálltak amellett, hogy a határvédelem a szövetségi állam feladata, nem Bajorországé, és Berlin nem adja át ezt a kompetenciát Münchennek. A lap úgy tudja, hogy a szövetségi belügyminisztérium elzárkózik attól, hogy két rendőrség, a bajor határrendőrség és a szövetségi rendőrség végezze egyszerre ugyanazt a feladatot. A bajor határrendőrség támogathatja a szövetségi hatóságot feladatai ellátásában, de csak az utóbbi irányítása alatt.

Markus Söder
Markus Söder
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A bajor belügyminisztérium a lapnak úgy reagált, hogy Joachim Herrman bajor belügyminiszter és Seehofer egyaránt közös célnak tekinti, hogy a bajor határrendőrséget önálló határellenőrzési intézkedési jogkörrel ruházzák fel, és folynak az egyeztetések ennek jogi és szervezési részleteiről, írja az MTI.

Söder és Herrman múlt hétfőn Passauban, ünnepélyes keretek között jelentette be, hogy újraalapítják a bajor határrendőrséget, és a bajor kormányfő azt is elmondta, hogy a szövetségi rendőrséggel azonos jogkörökkel szeretné felruházni a szervezetet a határvédelem terén.

(Borítókép: Angela Merkel és Horst Seehofer - fotó:  Hannibal Hanschke / Reuters)  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön