Szilvia
5 °C
16 °C

A következő 3-4 napban kellene kihozni a gyerekeket

000 17A8OI
2018.07.07. 20:44
Versenyt futnak az idővel a thaiföldi barlangban rekedt gyerekcsapat kimentéséért. HA helyi hatóságok arra készülnek, hogy az elkövetkező 3-4 napban nyílhatnak a legjobb lehetőségek a felszínre hozatalukra, mielőtt újabb heves esőzések sújtják a területet.

A 11–16 éves fiatalok, 12 gyerekfocista a 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be egy barlangba, de a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni. A barlangban villámgyorsan megemelkedett a vízszint, elzárva a bejáratot.

Közben az érkező heves esőzés miatt a mentőcsapatot egyre jobban szorítja az idő. Felmerült, hogy a csoportot búvárúszásra oktatják, de néhány diák rossz úszó, a kijutás még a gyakorlott búvároknak is megterhelő, nem beszélve arról, hogy a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt. Pénteken egy, az oxigénpalackokat a tervezett menekülési útvonalon elhelyező búvár meghalt. További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást.

A mentőalakulat más menekítési módszert is fontolgat. Ennek a kettesszámú tervnek a lényege, hogy a barlangrendszert rejtő hegyről 600 méteres mélységbe lefúrnak és kiemelik a csoport tagjait. Ennek az ötletnek a kivitelezése azonban még folyik.

A mentési munkálatokat vezető kormányzója azt mondta, több mint száz próbafúrást végeztek, de még mindig nem sikerült meghatározni a csoport pontos helyzetét. Hozzátette, nem fogják elhamarkodni a mentőakciót annak ellenére sem, hogy csökken az oxigén szintje a barlangban, és hogy újabb monszunesők várhatók. Ha nagyon heves lesz az esőzés, és a helyzet súlyossá válik, akkor hamarabb ki kell hozni a csoport tagjait – mondta a kormányzó.

(Borítókép:  Thai Haditengerészet katonáit az elárasztott Tham Luang barlangban a 12 fiú mentési műveletei során. Fotó: Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?