Szilvia
5 °C
16 °C

Halló, itt Trump!

2018.07.07. 23:10
Trump csak úgy megadja a magánszámát a külföldi vezetőknek, akikkel aztán a Fehér Ház szabályait felrúgva beszél, a hajukat tépő beosztottak meg legfeljebb csak remélni tudják, hogy az elnök nagyjából emlékszik, miben is állapodott meg. Míg a szövetségeseit félbeszakítja, Putyintól naiv tanácsokat kér, valószínűleg azt hiszi, tényleg lehet az orosz elnök meghitt barátja. Trump legfelsőbb kommunikációjáról az elnökhöz közel álló anonim források beszéltek a Washington Postnak.

Egy elnököt normális esetben nemzetbiztonsági szakértők, tanácsadók, komplex stábok készítenek fel egy másik ország vezetőjével folytatott telefonbeszélgetésre, utólag a beszélgetés leiratát újabb szakértők kapják meg, akikmegfelelő formára hozzák. Ehhez képest Donald Trump teljesen öntörvényű, a belső biztonsági szabályokkal nem sokat törődve ad hoc telefonálgat, őrületbe kergetve saját embereit.

Erről most a Washington Postnak beszéltek az elnökhöz közel álló források, valamint európai szövetségesek. A beszámoló érdekes, de megbízhatósága persze kétséges lehet, hiszen (amúgy a téma miatt érthetően), csak névtelenül voltak hajlandók ezek a források megszólalni. Elmondásuk szerint megválasztása után Trump egyszerűen megadta a mobilját a többi nagyhatalom vezetőjének. Bár a bizalom természetesen fontos a legfelsőbb szinteken is, ez eléggé ledöbbentette az elnök embereit. Amikor Kanada kiadott egy hivatalos összefoglalót egy 2017-es telefonbeszélgetésről Trump és Trudeau között, még jobban meglepődtek, ugyanis azt sem tudták, hogy sor került egy egyeztetésre.

Ilyen esetekben nagyjából Trump memóriáján múlik, kiderül-e egyáltalán, miről is állapodtak meg. Ezért is kérték az eset után határozottan Trumptól, hogy a jövőben elődeihez hasonlóan ő is minden hivatalos telefonhívást lehetőleg a Situation Roomból, a Fehér Ház „parancsnoki hídjáról” folytasson le.

Külön probléma Trump felkészületlensége: a beszámolók szerint az elnök ritkán olvassa el a reggeli felkészítő összefoglalókat. Hogy legalább a legfontosabb infók eljussanak hozzá, beosztottai a lényeget elkezdték külön betenni egy vörös dossziéba.

Az amerikai elnök a szakpolitikai felkészültségnél fontosabbnak hiszi a személyes varázsát, azt hiszi, remek modorával néhány egyszerű mondattal meggyőzheti a világ vezetőit. Mint nemrég egy Fox News-interjúban mondta a Putyinnal való lehetséges megegyezésről:

Azt mondhatnám: tenne nekem egy szívességet? Kimenne Szíriából? Tenne nekem egy szívességet? Kimehetne Ukrajnából.

Washingtonban attól tartanak, Putyin könnyen kihasználhatja Trump diplomáciai tapasztalatlanságát.

Mit gondol, mit kellene csinálnom Észak-Koreában?

– kérdezte Trump tavaly novemberben telefonon Putyintól. A Fehér Ház környékén páran ezt naivitásnak érzik, mintha Trump tényleg elhinné, hogy Oroszország őszintén segíteni akar, hogy valódi partnerség van a két ország között. A Pentagon vagy H.R. McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó ennél az oroszokat azért cinikusabb játékosnak látja, McMaster pedig a Washington Post forrásai szerint arra is panaszkodott zárt körben, hogy Trump azt hiszi, Putyin tényleg a barátja akar lenni. szívesen társalog vele arról, hogy milyen szomorú, hogy fake news, és a média befeketíti őket, meg vele sokkal barátságosabb is, mint nyugati szövetségeseivel, akiket telefonon is gyakran félbeszakít. Emlékezzünk a G7 csúcstalálkozóra, ahol Trump minimális konszenzuskészséget sem mutatott, és kifejezetten megalázta Trudeau-t. Az európai vezetők most arra próbálnak kitalálni valamit Trump kezelésére, hogy ne ismétlődjön meg valami hasonló a jövő heti NATO-csúcson.

Igaz, Trump informalitásában vannak pozitív gesztusok is, még ha azok nem is mindig nagyon átgondoltak. Azt mondják, Trump a legtöbb telefonbeszélgetés végén meghívja az aktuális külföldi vezetőt egy látogatásra („Ha legközelebb Washingtonban jár, ugorjon be egy ebédre! – szereti mondani), ami ugyan lehet, hogy kedves semmiség, de az amerikai külügynek azért elég nagy fejfájást okozott például, hogy rázzák le a korrupciós botrányai miatt kínossá váló brazil kormányfőt, aki szó szerint vette az invitálást és a small talkoló Trumpra hivatkozva tényleg bejelentkezett a stábja, hogy megbeszéljék a legmagasabb szintű részleteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?