Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Uniós eljárás indul a magyar kormány ellen a Stop Soros miatt

2018.07.18. 06:27

Kötelezettségszegési eljárást indít csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság a menekülteket segítő szervezetek ellen kitalált „Stop Soros” törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt – írja a szerdai Népszava

Az Európai Unió legfelsőbb ellenőrző és végrehajtó testületének értékelése szerint ugyanis a jogszabálycsomag több EU-előírásba ütközik, ezért első lépésként felszólító levélben kér választ az aggodalmaira a magyar kormánytól. Az Európai Bizottság már az elfogadását követő napokban monitorozni kezdte a jogszabályt; Christian Wigand bizottsági szóvivő leszögezte:

Nem fordíthatunk hátat azoknak az értékeknek és elveknek, amelyekre Európa épült.

Brüsszel a Velencei Bizottság értékelésére várt, az alkotmányjogi tanácsadó testület június vége felé kemény szavakkal el is ítélte a törvényt, mely „a törvényesen működő civil szervezetek tevékenységét" korlátozza, 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Uniós eljárás indul a magyar kormány ellen a Stop Soros miatt

Brüsszel megvárta a szakvéleményt, ami elítélte a civilek elleni büntetőjogi intézkedéseket.

2559 · Jul 18, 2018 06:27am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

aránytalan büntetéseket ró ki személyekre és nem-kormányzati szervezetekre, továbbá több ponton - például tájékoztató kampányok bűncselekménnyé minősítésével - sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A Velencei Bizottság arra is rámutatott, hogy egy 2002-es európai uniós irányelv pontosan meghatározza, hogyan lehet büntetőjogi eszközökkel megelőzni, illetve kezelni az engedély nélküli határátlépést, tranzitálást és tartózkodást egy tagállam területén. A magyar szabályozás azonban túlmegy ezeken a kereteken, és igazságtalanul büntet olyan tevékenységeket, amelyek közvetlenül nem tehetők felelőssé az illegális migrációért.

Frans Timmermans bizottsági alelnök a múlt hónapban egy európai parlamenti meghallgatáson jelentette be, hogy a jogszabállyal „lehetnek problémák”, előrevetítve egy esetleges kötelezettségszegési eljárást.

A Bizottság a Stop Soros elfogadása után a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást lépteti bírósági szakaszba. Akkor a testület a magyarországi menekültügyi eljárásokat, a visszatérésre vonatkozó szabályokat és a befogadási feltételeket ítélte az uniós joggal összeegyeztethetetlennek, de válaszaira a Népszava szerint mostanáig „nem kapott kielégítő választ" Budapestről, ezért citálja a magyar kormányt az EU Bírósága elé.

Ahogy arról beszámoltunk, az „illegális bevándorlás elősegítése, támogatása” mint vétség a magyar büntető törvénykönyv 353/A paragrafusának módosításában kapott helyet. Az új rendelkezés:

  • büntethetővé tesz minden „szervezett tevékenységet” amely a menedékkérők megsegítésére irányul – Magyarország területén, illetve a magyar határnál –, hogy törvényes jogukat gyakorolva menedékkérelmet nyújthassanak be vagy tartózkodási engedélyért folyamodjanak;
  • ezen tényállást nemcsak az egyes bevándorlókat közvetlenül segítő egyének meríthetik ki, de azok is, akik tájékoztató anyagokat készítenek és terjesztenek, és hálózatot hoznak létre vagy működtetnek ezen tevékenységek megvalósítására;
  • büntethetővé teszi a határellenőrzési tevékenység megszervezését; és
  • büntetéssel sújthat bárkit, aki a fenti tevékenységeket pénzzel támogatja.

Fidesz: Brüsszel Sorost védi

"Brüsszel már megint Sorost védi, és nem először próbál nyomást gyakorolni Magyarországra a Soros-hálózat érdekében" - kommentálta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerdán újságíróknak a hírt.

"Mi kitartunk amellett, hogy nem leszünk bevándorlóország, és nem tudjuk elfogadni, ha valaki nyíltan, a magyar és az uniós törvények kijátszására buzdítja a migránsokat" - fogalmazott. Kijelentette: a "Stop Sorosra" és az alkotmánymódosításra szükség van, ezért készen állnak ezzel kapcsolatban bármilyen vitára.