Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

További nyolc év börtön a volt dél-koreai elnöknek

2018.07.20. 09:37

A 24 éves börtönbüntetése mellé még nyolcra ítélte a bíróság a volt dél-koreai elnököt, Pak Gunhjet az állami pénzek körüli stiklik és a választási törvény megsértése miatt.

A politikus így már több mint három évtizedet tölt majd börtönben. A 24 éves büntetéséről itt írtunk, többek között vesztegetésben, kényszerítésben és hatalommal való visszaélésben találta bűnösnek a bíróság, és a börtönbüntetés mellett a volt elnöknek 18 milliárd von (mintegy 4,2 milliárd forint) büntetést is kellett fizetnie.

A mostani ítélet szerint jelentős veszteségeket okozott az államnak azzal, hogy jogszerűtlenül vett át 3 milliárd vont (730 millió forint) a nemzeti hírszerzés főnökétől. Ezért hat évet kapott. Ennek a vádnak része volt vesztegetés is, de a bíróság szerint nem bizonyítható, hogy a kémfőnök kért, kapott-e előnyöket a pénzért cserébe.

A hat év mellé két további évet kapott a választási törvény megsértéséért, mivel beavatkozott a párján belüli jelölésbe a 2016-os parlamenti választások előtt. Így jön ki a 8 év összességében.

Az exelnök nem jelent meg a bíróság előtt. A volt politikus elleni eljárások ezzel még nem értek véget, a 24 éves büntetés kiszabása után az ügyészség 30 évet követelve fellebbezett, erről augusztusban dönt a legfelsőbb bíróság.