Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Laoszi gát: legalább húsz halott, küzdelem a túlélőkért

2018-07-25T030051Z 1886023280 RC18AC4CC0C0 RTRMADP 3 LAOS-ACCIDE
2018.07.25. 08:39
Hétfőn és kedden előbb megsérült, majd teljesen átszakadt egy laoszi vízi erőmű gátrendszere. A víz hét falut árasztott el, a mentésben részt vevők helikopterekkel és csónakokkal igyekeznek megmenteni a fák tetején, tetőkön megkapaszkodó túlélőket.

Húsz ember biztosan meghalt, száz helyi lakost nem találnak és több ezren vesztették el az otthonukat – a BBC értesülése szerint ezek a legfrissebb adatok a laoszi vízi erőmű túlélőinek mentése során.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Laoszi gát: legalább húsz halott, küzdelem a túlélőkért

Helikopterekkel, csónakokkal mentik a fákon, tetőkön várakozó falusiakat.

50 · Jul 25, 2018 08:39am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A CNN úgy tudja, hogy az áldozatok valamennyien helyi lakosok, az építkezésen dolgozó 53 dél-koreai munkást még időben sikerült evakuálni.

Tetőkön ragadtak

A laoszi Attapeu tartomány hatóságai most helikopterekkel és csónakokkal igyekeznek biztonságos helyre szállítani a vízzel elárasztott hét falu lakosságát.

A túlélők a méteres vízszint felett, tetőkön, esetleg fákba kapaszkodva várakoznak, vannak, akik megpróbálnak családtagjaikat vagy értéktárgyaikat mentve úszva menekülni.

Gigaprojekt

Az összeomlott gát egy nagyobb vízi erőműprojekt, a Szepian-Sze Nam Noj része volt, a Szepian az a folyó, ahová most a mintegy 5 milliárd köbméter víz visszafolyik, de a folyó eléréséig 5 kilométeres szakaszon mindent víz borít.

Az épitkezés fővállalkozója a dél-koreai SK Engineering & Construction volt, de az egymilliárd dolláros projektben laoszi, illetve thaiföldi cégek is részt vettek.

Azonnal a helyszínre érkezett a laoszi kormányfő, akinek irányításával a helyi hatóságok ruházatot, élelmiszert, ivóvizet és gyógyszereket igyekeznek biztosítani a mentéshez.

A nagy fejlesztési terv

A gátrendszer két főgátból és őt kisebb mellékgátból állt, A projekttulajdonos Ratchaburi Villamosenergia-termelési Holding közlései szerint a heves esőzések miatt azonban az egyik mellékgátnál annyira felduzzadt a víz, hogy a „Saddle Dam D” előbb megsérült, majd teljesen átszakadt. A hatóságok már a sérülésnél megkezdték a környező hét falu evakuálását, és igyekeztek elterelni a vizet egy erősebb gát irányába, de sajnos a falvak kiürítése még nem fejeződött be, amikor megtörtént a végzetes tragédia.

A tragédia beárnyékolhatja a laoszi gazdaság legnagyobb gazdaságfejlesztési koncepcióját. Laosz ugyanis olyan összetett vízierőmű-projektet kezdett, amelynek a végén több tucat új erőmű megépítésével a tervek szerint a térség fő áramellátójává válhatott volna az ország. 2020-ra meg kívánta duplázni áramtermelését, noha már ma is ez az ágazat felel a szegény ország exportjának 30 százalékáért.

A 90 százalékban befejezett Szepian-Sze Nam Noj vízi erőmű az év végétől, illetve a jövő év elejétől elsősorban a szomszédos Thaiföldöt látta volna el árammal.