Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Puigdemont Berlinben: Brüsszelben folytatom a szervezkedést

2018.07.25. 12:41
Nem fogok 20 évet várni, hogy újra katalán földre léphessek – jelentette ki Carles Puigdemont katalán politikus Berlinben, szerdai sajtótájékoztatóján. A volt katalán elnök ezzel a lázadás elévülési idejére utalt, Spanyolország ugyanis továbbra is ezzel vádolja a külföldre szelelt politikust.

Visszatérek Brüsszelbe és folytatom a független katalán államért vívott küzdelmemet. Minden népnek joga van az önrendelkezésre. A spanyol kormány úgy kezel minket, mint a baszk ETA szeparatistáit, pedig mi sohasem alkalmaztunk erőszakot.– ezeket mondta Carlos Puigdemont volt katalán elnök

 el Berlinben harcostársak, ügyvédek és tolmácsok gyűrűjében.

A politikus kérdésekre válaszolva elismerte, hogy immár kedvezőbb a politikai klíma Spanyolországban, mert az új spanyol kormány stílusa és nyelvezete megváltozott, de mint mondta, ez nem elég, tettekre van szükség.

Menekülés

A jobboldali, függetlenségpárti katalán elnök Carlos Puigdemont és a madridi kormányzat viszonya akkor romlott el végleg, amikor 2017. október 1-jén Katalónia függetlenségi népszavazást próbált rendezni. Ezt a spanyol rendőrség vérbe fojtotta, majd az elnököt leváltotta és hamarosan elfogatóparancsot is kiadott ellene.

Puigdemont és több politikustársa Brüsszelbe menekült, a volt elnök családjával Waterlooban rendezkedett be.

Amikor aztán idén márciusban a politikus Finnországba látogatott, hazafelé, Dánián keresztül, Németországba érkezett, ahol a spanyol kormány által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján lefogták. Óvadék ellenében szabadult, de négy hónapig Németországban maradt, meg kellett várnia, hogy Németország döntsön a sorsáról.

Kiadták volna

Végül Berlin ki is adta volna a ribilliót kirobbantó elnököt Spanyolországnak, csakhogy ez nem tetszett a spanyol kormánynak, mert a kiadatás jogcíme nem a lázadás, hanem csak adócsalás lett volna, és így

Madrid nem tudta volna a sokkal súlyosabb vádpont ügyében számon kérni.

A lázadás akár 25 évvel is büntethető, de a spanyol jog szerint az elévülés nem a kiszabható maximális tétel, hanem a lázadás „már” 20 év után elévül.

Spanyolország mindenesetre új megoldást választott, visszavonta a nemzetközi elfogatóparancsot, így nyílt arra lehetőség, hogy a katalán elnök sajtó elé lépjen és bejelentse brüsszeli terveit.

Még ezen a hétvégén a családommal visszatérünk Belgiumba"

- mondta a szeparatista vezető, hozzátéve, hogy innen fogja irányítani a politikai tevékenységét.