Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fogva tartott lelkész miatt balhézott össze Amerika és Törökország

2018.07.31. 18:30
Elutasította az illetékes török bíróság a házi őrizetben tartott amerikai lelkipásztor szabadlábra helyezését. Andrew Brunson ügye az egyik legélesebb konfliktusforrás az elvileg NATO-szövetséges Egyesült Államok és Törökország között.

Brunsont a 2016-os török puccskísérlet után néhány hónappal tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A lelkész évtizedek óta Törökországban élt már, az ügyészség azonban terrorszervezetek segítésével és az amerikaiaknak való kémkedéssel gyanúsítja, leginkább azzal, hogy támogatja a gülenista mozgalmat és a kurd PKK-t.

A több mint másfél éve előzetesben ülő Brunsont múlt szerdán egészségügyi gondokra hivatkozva házi őrizetbe helyezték, de a diplomáciai viszály ezután csak még élesebb lett Ankara és Washington között. Trump csütörtökön szankciókkal fenyegette meg Törökországot az amerikai lelkipásztor fogva tartása miatt, a török vezetés azonban tiszteletlennek minősítette a washingtoni nyilatkozatokat. Erdogan török elnök korábban az Amerikában élő Gülen kiadatásához kötötte az amerikai lelkész szabadon engedését.

A lelkipásztor ügyvédje, Ismail Cem Halavurt hétfőn fordult a bírósághoz azzal a kérelemmel, hogy oldják fel védence házi őrizetét és kiutazási tilalmát Törökországból. Az elutasítás indoklásában a törvényszék most azt írta: továbbra is változatlanul erős a gyanú, hogy Brunson elkövette a neki tulajdonított bűncselekményeket. Brunson perében a következő tárgyalást október 12-én tartják – írja az MTI.