Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mától tilos burkát viselni Dániában

2018-07-31T061717Z 86405033 RC1578DA0810 RTRMADP 3 DENMARK-RELIG
2018.08.01. 11:28

Heves viták közepette szerdán életbe lépett az a dán törvény, mely tiltja az arcot takaró ruhadarabok viseletét – például az ortodox muszlim előírásokat követő nők által hordott nikábot (a szemet szabadon hagyó fejkendőt) és a burkát (ami az egész testet elfedi, és a szemeket is rácsos ellenzővel takarja). A május végén elfogadott rendelkezés megsértőinek körülbelül 38 ezer forintnak megfelelő dán koronát kell majd fizetniük. Hasonló törvény már létezik Ausztriában, Franciaországban és Belgiumban is.

Dániában is megoszlanak a vélemények, hogy a törvény nem sérti-e a muszlim nők szabadságjogait.

  • Támogatói szerint nem, mivel ezek a ruhadarabok eleve „súlyosan elnyomó jellegűek".
  • Ellenzői szerint viszont igen, mivel azokat a nőket is büntetik, akik kulturális örökségük miatt maguk választják ezt a viseletet.  

A törvény szerdai életbe lépésére időzítve egyébként több jogvédő csoport tart demonstrációt Koppenhágában. 

(Guardian)

Borítókép: a 26 éves perui Anna-Bella 20 évesen tért át a muszlim hitre. A dán tengerpartra is teljes testet elfedő öltözetbe megy. Fotó: Andrew Kelly / Reuterts.