Adalbert
13 °C
21 °C

Elszabadultak az indulatok a zimbabwei választás után

2018.08.02. 09:31

Legalább hárman meghaltak Zimbabwe fővárosában, Hararéban a részleges választási eredmények közzétételét követően kitört ellenzéki tűntetéseken, amikor a biztonsági erők a tömegbe lőttek. A rendőrök mellett kivezényelték a zimbabwei hadsereget is a tiltakozó akciók feloszlatására, írja az MTI.

Charity Charamba rendőrségi szóvivő közölte, hogy három halottja van az összecsapásoknak. A tüntetők ellen könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vetettek be, miután az aktivisták kövekkel dobálták a biztonsági erőket, s gumiabroncsokat égettek az utcákon. Az utcákon páncélozott csapatszállítók voltak láthatóak, Harare egén pedig egy katonai helikopter körözött.

Emmerson Mnangagwa államfő kijelentette, az utcai erőszakkal az elnökválasztás folyamatát akarják megzavarni, és az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) pártszövetség vezetését tette felelőssé.

Nkululeko Sibanda, Nelson Chamisa ellenzéki vezető szóvivője szerint a hadsereg aránytalan és igazolatlan módon járt el a tüntetések oszlatásakor. Tendai Biti ellenzéki vezető viszont arról számolt be, hogy eddig hat olyan emberről tudnak, akit meglőttek, kettő közülük életét vesztette.

De miért mentek utcára az ellenzékiek?

Hétfőn parlamenti, helyhatósági és elnökválasztást is tartottak Zimbabwében, részleges eredmények szerint a ZANU-PF kormánypárt kétharmados többséget szerzett a törvényhozásban. Ez azt jelenti, hogy a párt kénye-kedve szerint változtathatja az alkotmányt. Az ellenzék szerint viszont elcsalták a választásokat.

Az AFP francia hírügynökség fotoriportere szerint az egyik halálos áldozatot gyomron lőtték. Thabitha Khumalo, az MDC pártszövetség szóvivője kijelentette: a hararei vezetés megfélemlítő taktikákat alkalmaz, de ők továbbra is fenntartják álláspontjukat, hogy az MDC elnökjelöltje, Nelson Chamisa nyerte a választást, s "készek megvédeni a nép voksát". A BBC egyik újságírója szerint a katonák válogatás nélkül ütlegeltek puskatussal újságírókat és a tiltakozó akció résztvevőit.

"Meg akarnak félemlíteni minket, de készek vagyunk meghalni" - hangoztatta Tafadzwa Chafaka, az aktivisták egyike.