Móric
9 °C
15 °C

Pert vesztett és rácsok mögött marad a 89 éves náci nő

2018.08.04. 16:34

Rácsok mögött marad továbbra is Ursula Haverbeck, az ismert 89 éves náci nagymama. A német legfelsőbb bíróság azzal érvelt a nő fellebbezésének elutasítása mellett, hogy a holokauszttagadásnak továbbra sincs semmi köze a szólásszabadsághoz. 

Ursula Haverbeck
Ursula Haverbeck
Fotó: Paul Zinken

Haverbeck legutóbbi büntetését májusban kezdte meg, amiért azt mondta, hogy zsidók millióinak deportálása és kiirtása csak egy elmélet, és hogy az auschwitzi haláltábor létezésére nincsenek valódi bizonyítékok. 

A legfelsőbb bíróság szerint döntésük maximálisan összehangban áll a törvénykönyv 5. cikkének 1. bekezdésével, ami a szólásszabadságot garantálja, mivel bizonyított, hogy a holokauszttagadók olyan állításokat terjesztenek, ami a köznyugalom megzavarására alkalmas, hamis elméleteket terjeszt. 

Haverbeck, aki elnöke volt egy 2008-ban lekapcsolt szélsőjobbos szervezetnek, októberben ítélték el, és 2 éves börtönbüntetést szabtak ki rá. A holokauszttagadó nőt korábban többször ítélték el náci propaganda terjesztéséért, többek között akkor, amikor egy TV adában arról beszélt, hogy a holokauszt a legnagyobb és  legrégebb óta fenntartott hazugság. 

A német törvények igen szigorúan szabályozzák az Adolf Hitler uralma alatt elkövetett gyilkosságokban kételkedőket. Történészek szerint egyedül Auschwitz-Birkenauban 1,1 millió ember vesztette életét, többségben európai zsidók. A hatályos német törvények szerint akár 5 év szabadságvesztés is járhat, és szigorú törvények tiltják a német önkényuralmi jelképeket. 

(via thelocal.de)