Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pert vesztett és rácsok mögött marad a 89 éves náci nő

2018.08.04. 16:34

Rácsok mögött marad továbbra is Ursula Haverbeck, az ismert 89 éves náci nagymama. A német legfelsőbb bíróság azzal érvelt a nő fellebbezésének elutasítása mellett, hogy a holokauszttagadásnak továbbra sincs semmi köze a szólásszabadsághoz. 

Ursula Haverbeck
Ursula Haverbeck
Fotó: Paul Zinken

Haverbeck legutóbbi büntetését májusban kezdte meg, amiért azt mondta, hogy zsidók millióinak deportálása és kiirtása csak egy elmélet, és hogy az auschwitzi haláltábor létezésére nincsenek valódi bizonyítékok. 

A legfelsőbb bíróság szerint döntésük maximálisan összehangban áll a törvénykönyv 5. cikkének 1. bekezdésével, ami a szólásszabadságot garantálja, mivel bizonyított, hogy a holokauszttagadók olyan állításokat terjesztenek, ami a köznyugalom megzavarására alkalmas, hamis elméleteket terjeszt. 

Haverbeck, aki elnöke volt egy 2008-ban lekapcsolt szélsőjobbos szervezetnek, októberben ítélték el, és 2 éves börtönbüntetést szabtak ki rá. A holokauszttagadó nőt korábban többször ítélték el náci propaganda terjesztéséért, többek között akkor, amikor egy TV adában arról beszélt, hogy a holokauszt a legnagyobb és  legrégebb óta fenntartott hazugság. 

A német törvények igen szigorúan szabályozzák az Adolf Hitler uralma alatt elkövetett gyilkosságokban kételkedőket. Történészek szerint egyedül Auschwitz-Birkenauban 1,1 millió ember vesztette életét, többségben európai zsidók. A hatályos német törvények szerint akár 5 év szabadságvesztés is járhat, és szigorú törvények tiltják a német önkényuralmi jelképeket. 

(via thelocal.de)