Nem tetszett a nőnek a beszólogatás, megütötték, erre szigorúbbak lettek a törvények

2018.08.05. 22:54

Néhány nap alatt hatmillióan látták azt a felvételt, amelyet egy francia építészhallgatónő tett fel a Youtube-ra egy biztonsági kamera felvétele alapján. A videón az látszik, ahogyan fényes nappal, az utca közepén, egy csomó kávézgató ember mellett egy férfi szexuális töltetű megjegyzésekkel alázza meg a 22 éves nőt, aki erre azt mondja neki, fogja be a száját. A férfi erre előbb megpróbál a nőhöz vágni egy hamutartót, majd elmegy, majd visszafordul, utánamegy, és erőből arcon üti őt.

A nő, Marie Laguerre azt írta a felvételhez: elege van abból, hogy nem érezheti magát biztonságban az utcákon, mert ilyen esetek mindennap, mindenhol megtörténnek. "A dolgoknak változniuk kell, és most kell megváltozniuk" - írta.

És a francia parlament, miután a videó végigsöpört az interneten, intézkedett is, írja a Guardian: megszavazták azt a törvényt, amelyet már tavaly ősz óta tárgyalnak, és amely lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy azonnal, a helyszínen 90 és 750 euró (29 - 740 ezer forint) pénzbírsággal büntessen valakit, aki nemi alapon zaklat valakit az utcán vagy a tömegközlekedésen. A törvény szeptembertől lesz alkalmazható.

A törvény hatálya alá esnek a szexuális tartalmú és szexista megjegyzések, a lealacsonyító, megfélemlítő és ellenséges viselkedés, és szigorítja a gyerekek elleni nemi erőszak definícióját. Feministák és rendőrségi szakszervezetek ugyanakkor bírálták a törvényt, mondván, az csalódást kelt, mert az utcai beszólogatásnál és füttyögésnél komolyabb bűncselekményekkel nem foglalkozik, és a gyakorlatban úgysem lesz alkalmazható. (A füttyögésre akkor lesz alkalmazható a törvény, ha nem egyszeri, hanem többszöri zaklatásról van szó.)

Más feminista csoportok viszont olyannyira örülnek a törvény bevezetésének, hogy újabb cselekvésre próbálnak ösztönözni, írja újabb cikkében a Guardian. A Női Szolidaritás nevű, tízezres tagságú francia feminista csoport azt szeretné elérni, hogy tiltsák be az olyan képeslapokat, amelyek meztelen vagy majdnem meztelen nőkkel akarják eladni a turisztikai látványosságokat.

képeslap

A csoport szerint ugyanis az ilyen képeslapok szexuális tárgyként ábrázolják a nőket, a szórakoztatás és a kellemes szabadidőeltöltés céljából. Hozzáteszik: az ilyen képeslapok a nők tárgyiasításával és azzal, hogy a nők számára is elfogadhatóvá teszik, hogy ekként lássák saját szerepüket a társadalomban, "a nemi erőszak kultúrájának terjedéséhez járulnak hozzá, mert lealacsonyító képet közölnek a nőkről, és segítenek legitimálni és normalizálni a nők elleni erőszakot".

Más megszólalók szerint ugyan az ilyen képeslapok nem túl ízlésesek, de "részei a popkultúrának" - idéz egy grafikust a Guardian.