Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Ritka az ennyire brutális hídszerencsétlenség

2018.08.14. 16:15
Meglepően sok hídszerencsétlenség történik a világban, olyan hídösszeomlásból viszont viszonylag kevés van, aminek a következményeként több mint húsz ember meghal, mint kedden, amikor Genovában az A10-es autópálya viaduktja szakadt le.

A Wikipedia hídszerencsétlenségekről szóló gyűjtése 1800-tól kezdve legalább százharminc esetet említ, de kevés olyat, ahol annyian meghaltak, mint Genovában

2000 óta összesen nyolc olyan eset történt, amikor összeroskadt egy híd és legalább húszan meghaltak, ezek többsége Indiában történt. A keddi olaszországi szerencsétlenség előtt Európában utoljára 2001-ben Portugáliában volt ilyen brutális eset.

Ezek a hidak omlottak össze az utóbbi években és követeltek legalább húsz halálos áldozatot:

  • 2016 márciusában Kalkuttában felújítás közben omlott össze egy híd, egy nappal a betonozás után, több mint ötvenen meghaltak.
  • 2011 novemberében Indonéziában tartóhuzalt cseréltek a Mahakam folyó felett húzódó 710 méteres Kutai Kartanegara hídon, de valamit elhibáztak, az emberi mulasztás miatt legalább húsz ember meghalt.
  • 2007 szeptemberében a vietnámi Can Tho híd egy része hullott darabjaira harminc méter magasból egy felújítás közepén, amikor éppen 250 mérnök és hídmunkás dolgozott rajta. Legalább 54-en meghaltak. Ugyanebben a hónapban az indiai Punjaguttában egy felüljáró omlott be, 15-30 halálos áldozat volt.
  • 2007 augusztusában a kínai Tuo River híd omlott le teljesen. A mai napig nem tisztázott, miért történt a szerencsétlenség, amiben 34-en meghaltak. A hídon éppen munkálatok folytak. Ugyanebben a hónapban a minneapolisi I-35W híd dőlt össze, feltehetően azért, mert túl kicsik voltak a pillérek.
  • 2006 decemberében az indiai Bhagalpurban egy 150 éves gyaloghíd omlott rá egy vonatra, ami éppen alatta ment át. Legalább harmincan elhunytak.
  • 2005 októberében az indiai Veligonda vasúti híd roskadt össze, miután egy áradás elsodorta.
  • 2001 júliusában az indiai Kadalundiban egy 140 éves vasúti híd szakadt le, 57 halálos áldozatot követelt az öreg híd.
  • 2001 márciusában a portugál Hintze Riberio híd omlott le és ölt meg 59 embert, az utólagos magyarázat szerint illegális iszapkitermelés miatt rogytak össze a híd pillérei.