Jusztina
10 °C
27 °C

Már több mint kétmillióan menekültek el Venezuelából

2018.08.15. 00:09
2,3 millió venezuelai menekült el hazájából a belpolitikai és gazdasági válság következtében – közölte kedden az ENSZ.

A világszervezet külön felhívta a figyelmet arra, hogy az ország lakossága élelmiszer- és gyógyszerhiánytól szenved. A legtöbben Kolumbiába, Ecuadorba, Peruba és Brazíliába menekültek.

A 2,3 milliós szám az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) júniusi becslésén alapul. A kivándorlók legtöbbje az élelmiszerhiányt jelöli meg távozása fő indokaként. Jelentések szerint Venezuelában mintegy 1,3 millió ember szenved alultápláltságtól. Súlyos hiány van alapvető gyógyszerekből és orvosi felszerelésekből is, aminek következtében jelentősen romlott az ellátás minősége a kórházakban.

Az ENSZ és humanitárius partnerei figyelmeztettek arra is, hogy a Venezuelából elmenekültek jogi tanácsokra, egészségügyi ellátásra és egyéb alapvető szolgáltatásokra szorulnak. Az ENSZ-főtitkár szóvivője megköszönte a Venezuelával szomszédos országok nagylelkűségét, és bizalmának adott hangot azzal kapcsolatosan, hogy más országok is hozzájárulnak a földönfutók megsegítéséhez.

Venezuela több mint két éve súlyos politikai és gazdasági válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több mint százan vesztették életüket.

(MTI)