Bertalan
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

New York Times: Donald Trump közeledni akar Orbánhoz

2018.08.16. 12:02 Módosítva: 2018.08.16. 17:49

A New York Times arról ír, hogy Donald Trump felfigyelt Orbán Viktorra, és a jövőben szövetségeseként fogja kezelni őt. A lap szerint emiatt fújták le július végén azt a 200 millió forintos pályázatot, amit az amerikai kormány írt ki a vidéki, független magyar sajtó támogatására.

A cikkben megszólal Simonyi András, korábbi washingtoni nagykövet, aki óriási sikerként értékeli az amerikai diplomácia irányváltását: "Azt üzeni, hogy Magyarországgal nincs gond, Magyarország demokrácia."

000 OW7K6
Fotó: Stefan Rousseau / AFP

A magyar kormány 2010 után éveken keresztül próbálta elismertetni magát Washingtonban, de hiába költött erre dollármilliókat költött, a kapcsolat nem javult. Az előző elnök, Barack Obama adminisztrációja kerülte a magas rangú kétoldalú találkozókat, az amerikai diplomaták és maga az elnök is élesen kritizálták Orbán fellépését a civil társadalom ellen. Azonban Trump most hajlandó új irányba terelni a magyar-amerikai kapcsolatokat. Ennek már korábban is voltak jelei: Szijjártó Péter washingtoni találkozója az amerikai külügyminiszterrel, Donald Trump telefonos beszélgetése Orbán Viktorral, de a magyar kormánynak tett legnagyobb gesztus egyértelműen a sajtószabadság támogatására kiírt pályázat visszavonása volt.

Európa erős embere

Az amerikai elnök sajtóinformációk szerint az Európai Unióval szembehelyezkedő kormányfők támogatásával akarja gyengíteni az európai kereskedelmi blokkot. Ráadásul szimpatizál az "erős emberekkel", az olyan tekintélyes vezetőkkel, mint Orbán.

"Trump elnök nagyon erős vezetőnek tartja őt"

– nyilatkozta David B. Cornstein az USA budapesti nagykövete.

A New York Times megjegyzi, hogy van egy másik olvasata is a történetnek, ami pragmatikusabb oldalról közelíteni meg a diplomáciai irányváltást: eszerint az Obama-kabinet stratégiája megbukott, hiába zárkóztak el és kritizálták a magyar kormányt a demokrácia és az emberi jogok romló állapota miatt, ezzel az ilyesmiket nem mérlegelő Oroszország és Kína felé lökték Magyarországot. Cornstein nagykövet szerint éppen azért van szükség a kapcsolatok erősítésére, hogy azzal növeljék az Orbán-kormány nyugati elköteleződését.

A lapban ezzel ellentétes véleményének adott hangot Jiri Pehe, aki a korábbi cseh elnök, Václav Havel kabinetvezetője volt a kilencvenes években, jelenleg pedig a New York Egyetem prágai kampuszának igazgatója. Szerinte Trump Orbán felkarolásával éppen, hogy legitimálja az elmúlt években Magyarországon tapasztalható orosz befolyás növekedését, valamint a kormány politikáját.

A New York Times cikkével szinte egyszerre jelent meg a Bloomberg írása is a témában. Ebben Cornstein nagykövet azt nyilatkozta, hogy továbbra is kritizálni fogják az Orbán-kormányt, de csak privátban, nem a sajtóban fognak üzengetni. "A kritika önmagában nem stratégia" – mondta.

A független sajtót támogató amerikai pályázat visszavonásának hátteréről ebben a cikkben olvashat bővebben.