Ágnes
-5 °C
2 °C

Elnök úr, vegye el az én jogosultságaimat is

2018.08.16. 23:21

Megtiszteltetésnek venném, ha elvenné az én biztonsági igazolásaimat is, így felkerülhetnék azok mellé, akik felszólaltak az elnöksége ellen.

Ezt William H. Mcraven, nyugalmazott tengernagy írta a Washington Postban Donald Trump amerikai elnöknek címezve. A tengernagy felügyelte a 9/11-es terrortámadás kitervelőjének, a világ akkori első számú terroristavezérének, Oszama bin Ladennek a pakisztáni likvidálását.

Beszólásának előzménye az, hogy Donald Trump visszavonta John Brennannak, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatójának a biztonsági igazolását, így Brennan többé nem férhet hozzá minősített adatokhoz és információkhoz.

A nemzetvédelem, a hírszerzés vagy a diplomácia területén dolgozó magas rangú tisztségviselők általában a megbízatásuk lejárta után is megtartják biztonsági tanúsítványukat, és gyakran tanácsokkal is ellátják a változatlanul a kormányzatban dolgozókat. Egy ilyen biztonsági igazolás magáncélokra is hasznos: segíti a posztjukról távozókat abban, hogy munkát találjanak biztonságpolitikával foglalkozó vagy olyan más cégeknél, amelyek megkövetelik a biztonsági átvilágítást és az erről szóló igazolást.

Mcraven ezen akadt ki. Mint írja, Brennan az egyik legkitűnőbb közszolga, akit ismer. Aztán beszól az elnöknek, hogy ha azt hiszi, hogy a kritikusai elnyomása eredményre vezet, akkor téved, mert a kritika addig fog folytatódni, amíg olyan elnök nem lesz, mint akiért imádkoznak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!