A magyar orvosok újra sikerrel operálták a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket

2018.08.19. 22:47

Tavasszal írtuk, hogy egy magyar orvoscsapat, dr. Csókay András, dr.Pataki Gergely és dr. Hudák István vállalkozott egyedül arra a nagy kockázatú, többlépcsős beavatkozásra, hogy szétválasztanak egy bangladesi sziámi ikerpárt.

Az ikerpár, Rabia és Rukiya épp olyanok, mint bármelyik kétéves gyermek: járnak, mosolyognak, kommunikálnak a külvilággal, csak épp a koponyájuknál összenőttek, és bár az agyuk külön-külön kifejlődött, az agykéreg összetapadt, és közös volt az ikerpár fő agyi szállítóér-hálózata is. Az orvoscsapat kiutazott Bangladesbe, és egy ötórás sikeres műtéttel lezárták a közös nagy és a 24 kisebb vénát is, ami után már külön-külön működött az agyuk.

A kétlépcsős agyi érszakasz-szétválasztás második lépését augusztus 19-én, vasárnap csinálták. A csapat 14 órányi eredményes operáción van túl.

A bonyolult beavatkozásra itthon készültek fel, nagy teljesítményű számítógéppel végeztek elemzéseket és 3D-modellezést, hogy pontosan feltérképezzék az ikrek agyát. Így pedig kiderült, hogy lehetőség van még egy érelzárásra, ami megkönnyíti a végleges koponyaszétválasztást. Ezt csinálták meg vasárnap, írja a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, ide tartozik a három doktor.

Az ikreknek a jövőben még egy plasztikai műtéten, szövettágító beültetésen kell átesniük, utána pedig jön a legnehezebb idegsebészeti-plasztikai sebészet műtét, az agyak és koponyák végleges szétválasztása, és a koponyák helyreállítása.  • Tippek
  • Biztosítás