Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A magyar orvosok újra sikerrel operálták a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket

2018.08.19. 22:47

Tavasszal írtuk, hogy egy magyar orvoscsapat, dr. Csókay András, dr.Pataki Gergely és dr. Hudák István vállalkozott egyedül arra a nagy kockázatú, többlépcsős beavatkozásra, hogy szétválasztanak egy bangladesi sziámi ikerpárt.

Az ikerpár, Rabia és Rukiya épp olyanok, mint bármelyik kétéves gyermek: járnak, mosolyognak, kommunikálnak a külvilággal, csak épp a koponyájuknál összenőttek, és bár az agyuk külön-külön kifejlődött, az agykéreg összetapadt, és közös volt az ikerpár fő agyi szállítóér-hálózata is. Az orvoscsapat kiutazott Bangladesbe, és egy ötórás sikeres műtéttel lezárták a közös nagy és a 24 kisebb vénát is, ami után már külön-külön működött az agyuk.

A kétlépcsős agyi érszakasz-szétválasztás második lépését augusztus 19-én, vasárnap csinálták. A csapat 14 órányi eredményes operáción van túl.

A bonyolult beavatkozásra itthon készültek fel, nagy teljesítményű számítógéppel végeztek elemzéseket és 3D-modellezést, hogy pontosan feltérképezzék az ikrek agyát. Így pedig kiderült, hogy lehetőség van még egy érelzárásra, ami megkönnyíti a végleges koponyaszétválasztást. Ezt csinálták meg vasárnap, írja a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, ide tartozik a három doktor.

Az ikreknek a jövőben még egy plasztikai műtéten, szövettágító beültetésen kell átesniük, utána pedig jön a legnehezebb idegsebészeti-plasztikai sebészet műtét, az agyak és koponyák végleges szétválasztása, és a koponyák helyreállítása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?