Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Deportáltak Amerikából egy 95 éves, egykori náci katonát

2018.08.21. 13:43

Az Egyesült Államok egy 2004-ben született rendelet nyomán őrizetbe vett, majd Németországba deportált egy férfit, aki egykor fegyveres őrként szolgált egy náci koncentrációs táborban - jelentette az MTI a Fehér Házra hivatkozva.

A 95 éves Jakiw Palij a német megszállás alatt álló Lengyelországban, a trawniki koncentrációs táborban szolgált, majd 1949-ben az Egyesült Államokba települt, ahol 1957-ben állampolgárságot is kapott. A jelentések szerint Palij az amerikai bevándorlási hivatal előtt eltitkolta náci múltját, és azt hazudta, hogy a második világháború idején mezőgazdasági és gyári munkásként dolgozott.

Egy 25 éven át tartó nyomozás derítette végül fel az igazságot Palijról, aki 2001-ben beismerte az igazságügyi minisztérium tisztviselőinek, hogy Trawnikiben, az SS kiképző táborában készítették fel.

Miután kiderült, hogy Palij egy olyan osztagban szolgált, amely számtalan atrocitást követett el többek között lengyel civilek ellen, egy new yorki bíróság 2003 augusztusában visszavonta a férfi amerikai állampolgárságát, majd 2004-ben elrendelték a kiutasítását. A CNN és a New York magazin beszámolói szerint azonban Palijt egyik európai ország sem akarta fogadni.

Németország heteken át tartó diplomáciai egyeztetések után egyezett bele Palij fogadásába. Egyelőre nem ismert, hogy mi lesz Palij sorsa Németországban, de a német ügyészség korábban úgy nyilatkozott: nem áll rendelkezésre elég bizonyíték ahhoz, hogy a férfi ellen vádat emelhessenek háborús bűnök miatt.

A trawniki munkatáborban 1943 november 3-án mintegy hatezer zsidó férfit, nőt és gyermeket lőttek agyon, mellyel a holokauszt egyik legsúlyosabb vérengzését követték el. Palij tagadja, hogy részt vett volna a mészárlásban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?