Jenő
-2 °C
6 °C

Az USA 200 millió dollárnyi palesztin segélyt függesztene fel

2018.08.25. 00:18

Az Egyesült Államok több mint 200 millió dollárnyi olyan segélyt fordíthat máshol fejlesztésekre, amiket eredetileg Ciszjordániában és a Gázai övezetben szántak projektek támogatására, mondta egy neve elhallgatását kérő amerikai külügyminisztériumi tisztviselő a Reutersnek.

A tisztviselő azt mondta, hogy felülvizsgálták az amerikai támogatást a palesztinoknak, hogy „biztosítsák, hogy ezeket a pénzeket az amerikai nemzeti érdekekkel összhangban" költik el. A felülvizsgálat után, és az elnök utasítására döntöttek az összeg átcsoportosításáról.

Trump év elején már megfenyegette a palesztinokat a segélyek felfüggesztésével, ha nem folytatják a béketárgyalásokat Izraellel. Palesztin vezetők visszautasították Trump kijelentését.

Trump december 6-án jelentette be, hogy Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és oda fogja költöztetni az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból. A palesztinok szerint a döntéssel Trump lerombolta az Egyesült Államok hitelességét, és Washington nem közvetíthet többé az izraeli-palesztin békefolyamatban.

Az Egyesült Államok az 1990-es évek közepe óta több mint 5 milliárd dolláros gazdasági és biztonsági segélyt nyújtott a palesztinoknak. 2008 óta az évi segély átlagosan 400 millió dollár volt, ennek javarészét fejlesztési projektekre fordították. Washington január közepén már bejelentette , hogy 65 millió dollárt visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek, az UNRWA-nak az év elején átutalandó 125 millió dollárból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?