Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Egyáltalán nem engednek be férfiakat a göteborgi rockfesztiválra

2018.09.01. 13:05 Módosítva: 2018.09.01. 13:19

Kétnapos, teljesen férfimentes rockfesztivál kezdődött pénteken Göteborgban. A belépés korlátozott: csak nők és transzneműek léphetnek be, férfiak nem. Férfiak még a biztonsági őrök között sem lehetnek, és férfi újságírókat sem engednek be, írja a Die Presse.

A szervezők azért döntöttek a teljesen férfimentes fesztivál mellett, mert az utóbbi években sok atrocitás érte a nőket hasonló rendezvényeken. Az utolsó csepp a pohárban a tavalyi norrköpingi Bravalla fesztivál volt, ahol négy nő tett feljelentést nemi erőszak miatt, huszonhárman pedig szexuális zaklatás miatt fordultak a rendőrséghez.

A botrány miatt be is jelentették, hogy elmarad az idei Bravalla fesztivál. Ekkor  állt elő Emma Knyckaresvéd komikus és rádiós a férfimentes Statement fesztivál ötletével. A projektre sikerült összegyűjtenie 533 ezer svéd koronát (17,4 millió forint). Emma Knyckare  a Twitteren azt írta: a fesztivált egészen addig így rendezik meg, "amíg a férfiak nem tanulnak meg normálisan viselkedni".

A Statement közönsége: csak lányok, nők és asszonyok
A Statement közönsége: csak lányok, nők és asszonyok
Fotó: Frida Winter

A szervezők arra számítanak, hogy több ezer nő vesz részt a göteborgi kikötőben rendezett bulin, ahol két színpadon zajlanak az események, a látogatók pedig rózsaszín székeken ülve hallgathatják a zenét.