Olivér
4 °C
8 °C

Egyáltalán nem engednek be férfiakat a göteborgi rockfesztiválra

2018.09.01. 13:05 Módosítva: 2018-09-01 13:19:03

Kétnapos, teljesen férfimentes rockfesztivál kezdődött pénteken Göteborgban. A belépés korlátozott: csak nők és transzneműek léphetnek be, férfiak nem. Férfiak még a biztonsági őrök között sem lehetnek, és férfi újságírókat sem engednek be, írja a Die Presse.

A szervezők azért döntöttek a teljesen férfimentes fesztivál mellett, mert az utóbbi években sok atrocitás érte a nőket hasonló rendezvényeken. Az utolsó csepp a pohárban a tavalyi norrköpingi Bravalla fesztivál volt, ahol négy nő tett feljelentést nemi erőszak miatt, huszonhárman pedig szexuális zaklatás miatt fordultak a rendőrséghez.

A botrány miatt be is jelentették, hogy elmarad az idei Bravalla fesztivál. Ekkor  állt elő Emma Knyckaresvéd komikus és rádiós a férfimentes Statement fesztivál ötletével. A projektre sikerült összegyűjtenie 533 ezer svéd koronát (17,4 millió forint). Emma Knyckare  a Twitteren azt írta: a fesztivált egészen addig így rendezik meg, "amíg a férfiak nem tanulnak meg normálisan viselkedni".

A Statement közönsége: csak lányok, nők és asszonyok
A Statement közönsége: csak lányok, nők és asszonyok
Fotó: Frida Winter

A szervezők arra számítanak, hogy több ezer nő vesz részt a göteborgi kikötőben rendezett bulin, ahol két színpadon zajlanak az események, a látogatók pedig rózsaszín székeken ülve hallgathatják a zenét. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?