Ödön
2 °C
11 °C

Az ENSZ új főbiztosa a menekültek éheztetését kritizálta

2018.09.10. 14:58 Módosítva: 2018-09-10 14:59:00

Michelle Bachelet, az ENSZ új emberi jogi főbiztosa bejelentette az Emberi Jogi Tanácsban, hogy megfigyelőket küld Ausztriába és Olaszországba, hogy ellenőrizzék a migránsok megfelelő védelmét.

Bachelet szeptember elején vette át a főbiztosi tisztséget Zeid Raad al-Husszein jordániai ENSZ-diplomatától. Új tisztségében a tanács előtt mondott első beszédében Magyarországot is megemlítette. Felidézte azoknak a jogszabályoknak a bevezetését, amelyek lehetővé teszik a hatóságoknak, hogy őrizetbe vegyenek és bűnügyi eljárás indítása után azonnal eltávolítsanak a határsávokból minden olyan jogászt, tanácsadót, önkéntest vagy az országban legálisan tartózkodó családtagot, aki gyanúsítható azzal, hogy segít valakinek menedékjogi kérelmet benyújtani, tartózkodási engedélyt szerezni vagy bármilyen más, jogszerű cselekedetet megtenni.

A menekültek éheztetésével kapcsolatban azt közölte,

tudomásuk van azokról a megdöbbentő beszámolókról az elmúlt hetekből, amelyek szerint a magyar hatóságok nem látták el megfelelő mennyiségű élelemmel a magyar-szerb határon kialakított tranzitzónákba bejutó migránsokat.

De Bachelet kritizálta az olasz, az osztrák és az amerikai menekültügyi eljárásokat is. Úgy vélte,

nem oldja meg a migrációs válságot, csak szítja az ellenségeskedést, ha az országok mindenféle eszközzel távol akarják tartani maguktól a külföldieket.

Bírálta egyúttal a falak emelését a határokon, a migránscsaládok tagjainak szétválasztását és a gyűlöletkeltést a migránsok ellen. Ezek nem szolgálják a hosszú távú megoldásokat, csak az ellenségeskedést, a nyomorúságot, a szenvedést és a káoszt.

Bachelet elődjénél kevésbé harcias hangot ütött meg most, és közölte, úgy fog harcolni az emberi jogokért, hogy közben meghallgatja a kormányokat. Az országoknak úgy kell az emberi jogokra tekinteniük, mint a gazdasági fejlesztés egyik eszközére az erőszakos szélsőségesség ellen.

Egyúttal felszólította az európai uniós hatóságokat, hogy intézményesítsék a migránsok felkutatását és mentését a Földközi-tengeren, valamint gondoskodjanak arról, hogy a menedék és az emberi jogi védelem minden embernek biztosított legyen. Itt említette meg, hogy Olaszország megtagadta a kikötést civilszervezetek mentőhajóitól. Az országban a megfigyelők arról tájékozódnak majd, hogy valóban nőtt-e az erőszakcselekmények és rasszista támadások száma a migránsok, főleg az afrikaiak és a cigányok ellen.

Ausztriával kapcsolatban pedig azt jegyezte meg, nem tekinthető a migránsok megfelelő védelmének, ha anélkül ösztönzik a bevándorlók visszatérését hazájukba, hogy garantálni lehessen a nemzetközi emberi jogi kötelezettségek betartását. Mint mondta, aggasztó az is, hogy feltehetőleg idegenellenes gyűlöletbeszédek hatására nemrég migránsellenes erőszakcselekményeket követtek el Németországban.

Bachelet üdvözölte, hogy az Európai Bizottság nemrég elismerte: Líbia nem biztonságos hely az Európába érkező migránsok visszaszállításához. A főbiztos ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államokban még mindig nem engedtek vissza szüleihez ötszáz olyan gyereket, akit a határon választottak el tőlük, amikor a családok illegálisan be akartak lépni az országba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?