Az ENSZ új főbiztosa a menekültek éheztetését kritizálta

2018.09.10. 14:58 Módosítva: 2018.09.10. 14:59

Michelle Bachelet, az ENSZ új emberi jogi főbiztosa bejelentette az Emberi Jogi Tanácsban, hogy megfigyelőket küld Ausztriába és Olaszországba, hogy ellenőrizzék a migránsok megfelelő védelmét.

Bachelet szeptember elején vette át a főbiztosi tisztséget Zeid Raad al-Husszein jordániai ENSZ-diplomatától. Új tisztségében a tanács előtt mondott első beszédében Magyarországot is megemlítette. Felidézte azoknak a jogszabályoknak a bevezetését, amelyek lehetővé teszik a hatóságoknak, hogy őrizetbe vegyenek és bűnügyi eljárás indítása után azonnal eltávolítsanak a határsávokból minden olyan jogászt, tanácsadót, önkéntest vagy az országban legálisan tartózkodó családtagot, aki gyanúsítható azzal, hogy segít valakinek menedékjogi kérelmet benyújtani, tartózkodási engedélyt szerezni vagy bármilyen más, jogszerű cselekedetet megtenni.

A menekültek éheztetésével kapcsolatban azt közölte,

tudomásuk van azokról a megdöbbentő beszámolókról az elmúlt hetekből, amelyek szerint a magyar hatóságok nem látták el megfelelő mennyiségű élelemmel a magyar-szerb határon kialakított tranzitzónákba bejutó migránsokat.

De Bachelet kritizálta az olasz, az osztrák és az amerikai menekültügyi eljárásokat is. Úgy vélte,

nem oldja meg a migrációs válságot, csak szítja az ellenségeskedést, ha az országok mindenféle eszközzel távol akarják tartani maguktól a külföldieket.

Bírálta egyúttal a falak emelését a határokon, a migránscsaládok tagjainak szétválasztását és a gyűlöletkeltést a migránsok ellen. Ezek nem szolgálják a hosszú távú megoldásokat, csak az ellenségeskedést, a nyomorúságot, a szenvedést és a káoszt.

Bachelet elődjénél kevésbé harcias hangot ütött meg most, és közölte, úgy fog harcolni az emberi jogokért, hogy közben meghallgatja a kormányokat. Az országoknak úgy kell az emberi jogokra tekinteniük, mint a gazdasági fejlesztés egyik eszközére az erőszakos szélsőségesség ellen.

Egyúttal felszólította az európai uniós hatóságokat, hogy intézményesítsék a migránsok felkutatását és mentését a Földközi-tengeren, valamint gondoskodjanak arról, hogy a menedék és az emberi jogi védelem minden embernek biztosított legyen. Itt említette meg, hogy Olaszország megtagadta a kikötést civilszervezetek mentőhajóitól. Az országban a megfigyelők arról tájékozódnak majd, hogy valóban nőtt-e az erőszakcselekmények és rasszista támadások száma a migránsok, főleg az afrikaiak és a cigányok ellen.

Ausztriával kapcsolatban pedig azt jegyezte meg, nem tekinthető a migránsok megfelelő védelmének, ha anélkül ösztönzik a bevándorlók visszatérését hazájukba, hogy garantálni lehessen a nemzetközi emberi jogi kötelezettségek betartását. Mint mondta, aggasztó az is, hogy feltehetőleg idegenellenes gyűlöletbeszédek hatására nemrég migránsellenes erőszakcselekményeket követtek el Németországban.

Bachelet üdvözölte, hogy az Európai Bizottság nemrég elismerte: Líbia nem biztonságos hely az Európába érkező migránsok visszaszállításához. A főbiztos ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államokban még mindig nem engedtek vissza szüleihez ötszáz olyan gyereket, akit a határon választottak el tőlük, amikor a családok illegálisan be akartak lépni az országba.  • Hírek
  • Hírek