Legalább száz ember fulladt a Földközi-tengerbe

2018.09.11. 10:57 Módosítva: 2018.09.11. 11:55

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet hétfői közleménye szerint több mint 100 menekült halt meg a líbiai partoknál, amikor elsüllyedt az őket Európa felé szállító - brutálisan túlterhelt - gumicsónak. A 276 túlélőt a líbiai parti őrség halászta ki. 

A még szeptember 1-én történt katasztrófa eddig nem került nyilvánosságra, mivel a túlélőket a kormányzat azonnal táborokba küldte. Az Orvosok Határok Nélkül szerint azonban közülük is többen orvosi ellátásra szorultak, például az égési sérüléseket szenvedők, a terhes nők vagy a csecsemők.

Líbia a Törökországon keresztül vezető szárazföldi útvonal lezárásával az Európába tartó menekültek legfontosabb tranzitországává vált. Az országban 2011 óta tartó káoszt kihasználva sok csempészbanda vetette meg a lábát, akik embertelen és életveszélyes körülmények között vállalják a főleg a Szaharától délre fekvő országokból érkező menekültek kompoztatását Máltára vagy Olaszországba. Sem a csempészeket, sem pedig az Európába igyekvő menekülteket nem zavarja, hogy a túlterhelt és elhasznált csempészbárkák (vagy, mint a jelenlegi eset is példázza, gumicsónakok) gyakran szenvednek hajótörést. A veszteségeket a kevéssé hatékony líbiai parti őrég mellett az uniós országok partok előtt cirkáló flottillája, illetve civil szervezetek mentőhajói próbálják minimalizálni, de így is a hajóra szállók megdöbbentően nagy aránya fullad a tengerbe.

(AP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport