Jolán
2 °C
4 °C

Putyinék beazonosították a Szkripal-mérgezés gyanúsítottjait

000 19145W
2018.09.12. 10:55

Oroszország azonosította azt a két férfit, aki a brit hatóságok gyanúja szerint Angliában megmérgezte Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Vlagyivosztokban, írja az MTI.

"Tudjuk kik ők, megtaláltuk őket"

- mondta. Az orosz elnök közölte, hogy két büntetlen előéletű civilről van szó. Kifejezte reményét, hogy a két férfi hamarosan a nyilvánosság elé áll, és elmondja, miképp történt az eset. "Nincs abban semmi különös és kriminális, biztosítom önöket" - tette hozzá Putyin.

A brit vádhatóság szerdai bejelentése szerint két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével. A Scotland Yard azt állítja, elegendő bizonyítékuk van a két férfival szemben.

A brit hatóságok szerint a két férfi nem civil, hanem az orosz katonai hírszerzés (GU) ügynöke. 

A brit belügyminiszter szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) az orosz állam legmagasabb szintjeitől kapja utasításait. A brit hatóság és a Scotland Yard a héten közölte, hogy az orosz hírszerzés két ügynökét gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

Sajid Javid a BBC vasárnapi magazinműsorában azt mondta, az orosz katonai hírszerzés nagyon erősen fegyelmezett szerveződés, amelyet a Kreml rövid pórázon tart, így Szkripalék megmérgezése nem engedély nélkül dolgozó, elszabadult elemek akciója volt.

A belügyminiszter többszöri kérdésre sem volt hajlandó egyértelmű választ adni arra, hogy a brit kormány szerint személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök adhatta-e ki az utasítást a Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal márciusban megkísérelt merényletre.

Borítókép: Kirill Kudryavtsev/AFP

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?