Olivér
5 °C
8 °C

A britek megneveztek két oroszt, akiket Szkripalék megmérgezésével gyanúsítanak

2018.09.05. 12:26

A brit vádhatóság szerdai bejelentése szerint két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével. A Scotland Yard azt állítja, elegendő bizonyítékuk van a két férfival szemben. Ugyanakkor valószínű, hogy a rendőrök által közölt két név csak álnév és a tetteseknek nem ezek a valódi neveik. A fényképeiket mindenesetre közzétették a hatóságok. 

Márciusban a Salisburyben élő Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal, június végén pedig két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess szenvedett súlyos mérgezést. Szkripalékat és Rowley-t több heti kezelés után kiengedték a kórházból, Dawn Sturgess azonban július 8-án a kórházban meghalt. Dawnék véletlenül keveredtek bel az ügybe, Charlie Rowley ugyanis egy parkban megtalálta a méreggel tele üvegcsét, amiről azt hitte, parfüm. Odaadta a barátnőjének, aki magára kent belőle egy keveset és ez vezetett a halálához. 

Alexander Petrov (balra) és Ruslan Boshirov
Alexander Petrov (balra) és Ruslan Boshirov
Fotó: Met Police

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete már megállapította, hogy mindkét incidenst a Novicsok idegméreg-hatóanyag okozta, de a brit kormány független vizsgálatra kérte fel a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet, az OPCW-t. Utóbbi is igazolta a brit szakértők megállapítását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?