Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Álnéven, repülővel hagyhatták el Nagy-Britanniát a novicsokos támadás gyanúsítottjai

GettyImages-992659134
2018.07.19. 17:14

A rendőrség két gyanúsítottat is azonosított Szergej Szkripal volt brit-orosz kettős ügynök és lánya mérgezéses ügyében, mondta egy, a nyomozásra rálátó forrás a CNN-nek. Állítólag mindketten álnéven repülőre ültek a támadás után, és elhagyták az országot.

A forrás szerint ez egy kódolt orosz üzenetből derült ki, amit Moszkvába küldtek a márciusi mérgezések után. Az üzenetet egy ciprusi brit bázison fogták el.

A gyanúsítottakat térfigyelők több hónapnyi felvételeinek átnézésével sikerült azonosítani. Az is kiderült, hogy a két gyanúsított nem volt ismert kém, és semmilyen korábbi támadáshoz nem volt köthető. A brit lapok korábban annyit írtak meg csütörtökön, hogy térfigyelők alapján azonosítottak gyanúsítottakat, akik egynél többen voltak.

Oroszország londoni nagykövete azt mondta csütörtökön Moszkvában, hogy olvasták a médiában megjelenő híreket, de a brit hatóságok semmilyen hivatalos értesítést nem adtak ki. Szerintük olyan hírek is megjelentek a lapokban, amiket nem támasztott alá később a brit külügyminisztérium.

Az egykori orosz hírszerző kettős ügynököt és lányát március elején az angliai Salisburyben érte támadás a még a Szovjetunió idején kifejlesztett „novicsok" idegméreggel. Mindketten túlélték a támadást, és a brit hatóságok védelme alatt ismeretlen helyen vannak. A britek Oroszországot vádolták a támadás elkövetésével, Moszkva viszont ezt tagadta.

Később egy Amesburyben élő nő és férje is novicsok-mérgezéssel került kórházba, és az asszony meghalt. A férfi már magához tért, de állapota súlyos. Állítólag a férfi házában egy parfümös üvegcsében találták meg a novicsokot, de az azóta sem tisztázódott, hogyan került a mérgezés előtt nem sokkal Salisburyben is járt párhoz.

(Borítókép: A mérgezés helyszíne. Fotó: Jack Taylor/Getty Images)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!