Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Álnéven, repülővel hagyhatták el Nagy-Britanniát a novicsokos támadás gyanúsítottjai

GettyImages-992659134
2018.07.19. 17:14

A rendőrség két gyanúsítottat is azonosított Szergej Szkripal volt brit-orosz kettős ügynök és lánya mérgezéses ügyében, mondta egy, a nyomozásra rálátó forrás a CNN-nek. Állítólag mindketten álnéven repülőre ültek a támadás után, és elhagyták az országot.

A forrás szerint ez egy kódolt orosz üzenetből derült ki, amit Moszkvába küldtek a márciusi mérgezések után. Az üzenetet egy ciprusi brit bázison fogták el.

A gyanúsítottakat térfigyelők több hónapnyi felvételeinek átnézésével sikerült azonosítani. Az is kiderült, hogy a két gyanúsított nem volt ismert kém, és semmilyen korábbi támadáshoz nem volt köthető. A brit lapok korábban annyit írtak meg csütörtökön, hogy térfigyelők alapján azonosítottak gyanúsítottakat, akik egynél többen voltak.

Oroszország londoni nagykövete azt mondta csütörtökön Moszkvában, hogy olvasták a médiában megjelenő híreket, de a brit hatóságok semmilyen hivatalos értesítést nem adtak ki. Szerintük olyan hírek is megjelentek a lapokban, amiket nem támasztott alá később a brit külügyminisztérium.

Az egykori orosz hírszerző kettős ügynököt és lányát március elején az angliai Salisburyben érte támadás a még a Szovjetunió idején kifejlesztett „novicsok" idegméreggel. Mindketten túlélték a támadást, és a brit hatóságok védelme alatt ismeretlen helyen vannak. A britek Oroszországot vádolták a támadás elkövetésével, Moszkva viszont ezt tagadta.

Később egy Amesburyben élő nő és férje is novicsok-mérgezéssel került kórházba, és az asszony meghalt. A férfi már magához tért, de állapota súlyos. Állítólag a férfi házában egy parfümös üvegcsében találták meg a novicsokot, de az azóta sem tisztázódott, hogyan került a mérgezés előtt nem sokkal Salisburyben is járt párhoz.

(Borítókép: A mérgezés helyszíne. Fotó: Jack Taylor/Getty Images)