Ödön
2 °C
11 °C

3600 gyermeket molesztáltak katolikus papok Németországban

2018.09.13. 05:43

Több mint 3600 gyermeket bántalmaztak szexuálisan katolikus papok Németországban 1946 és 2014 között, írja a Spiegel és a Zeit egy független, kiszivárogtatott jelentésre hivatkozva.

A jelentés szerint a 70 év alatt 1670 pap 3677 gyermeket bántalmazott. Az áldozatok többsége fiú, több mint felük még nem töltötte be a 13. életévét, amikor bántalmazták, olvasható az MTI összefoglalójában.

A feltételezett elkövetők mindössze 38 százaléka ellen emeltek vádat, legtöbbjük ellen azonban csak kisebb fegyelmi eljárás indult. Minden hatodik eset feltételezhetően nemi erőszak volt.

A jelentés összeállításában három német egyetem működött közre, 27 német egyházmegye 38 ezer dokumentumát használták fel.

A jelentés készítői szerint a bántalmazottak valós száma vélhetően magasabb a dokumentumban szereplőnél, mivel nem volt hozzáférésük a teljes egyházi archívumhoz.

Bizonyos esetekben világos jel utalt arra, hogy egyes dokumentumokat manipuláltak

- idézte a vizsgálat készítőit a Zeit. Legalább két egyházmegyében iratokat semmisítettek meg.

A vizsgálatot a katolikus egyház rendelte el, és a szeptember 25-i német püspöki konferencián hozták volna nyilvánosságra.

Stephan Ackermann (jobbra) sajtótájékoztatón 2010.09.23-án
Stephan Ackermann (jobbra) sajtótájékoztatón 2010.09.23-án
Fotó: Uwe Zucchi / AFP

Stephan Ackermann, a nyugat-németországi Trier püspöke, a püspöki konferencia szóvivője közölte: "Tisztában vagyunk a jelentésben bemutatott szexuális bántalmazások mértékével, megdöbbentünk és szégyelljük magunkat". A jelentés azért készült, hogy megmutassa az egyház sötét oldalát, egyrészt az érintettek miatt, másrészt pedig ezért, hogy ez a jövőben nem ismétlődhessen meg.

Ackermann szerint sajnálatos, hogy a jelentést idejekorán nyilvánosságra hozták, mivel a teljes dokumentumot még nem látták a püspöki konferencia tagjai. Mint mondta: az egyház azt tervezte, hogy a jelentés nyilvánosságára hozatalára időzítve segélyvonalat hoz létre a bántalmazottak támogatására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?