Virág
0 °C
2 °C

Varsó megvétózza a Magyarországgal szembeni uniós szankciókat

2018.09.13. 18:15
Lengyelország vétót emel a Magyarországgal szembeni európai uniós szankciók ellen, ha az ügy a Tanács elé kerül. Erről a lengyel külügyminiszter beszélt litván tárgyalása után.

Ha ez az ügy a Tanács elé kerül, ellene voksolunk. Megvétózzuk a döntést, ha az szankciókat vezetne be. Úgy vélem az EU igyekszik növelni a nyomást régiónk országain, de mi kötelesek vagyunk szolidaritást mutatni ezzel szemben

– mondta az MTI szerint Jacek Czaputowicz Vilniusban. 

A cseh miniszterelnök is Orbán mellett szólalt meg: Andrej Babis elhatárolódott mozgalma európai parlamenti képviselőinek szavazásától, akik szerdán megszavazták a Sargentini-jelentést.

A cseh miniszterelnök a Partlamentní Listy című internetes hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy Magyarország Csehország szövetségese, és hogy Orbán Viktor kormánya volt az egyedüli Európában, amely betartotta a korábban meghatározott szabályokat és egyértelműen fellépett az illegális bevándorlás ellen.

"Természetesen el kell határolódnom képviselőink szavazásától az Európai Parlamentben, mert Magyarország a szövetségesünk" - jelentette ki Babis. Szerinte az Európai Unió támadásai Lengyelország és Magyarország ellen értelmetlenek és negatív hangulatot teremtenek a szervezeten belül, ahelyett, hogy az összefogást, az egységet támogatnák.

Az Európai Parlament szerdán szavazta meg a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést. A voksolás nyomán az ügy az EU Tanácsa elé kerül, amely négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei. A valódi szankciókra azonban idáig sem volt esély a magyar kormány külföldi támogatói miatt,  hiszen ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség.