Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Varsó megvétózza a Magyarországgal szembeni uniós szankciókat

2018.09.13. 18:15
Lengyelország vétót emel a Magyarországgal szembeni európai uniós szankciók ellen, ha az ügy a Tanács elé kerül. Erről a lengyel külügyminiszter beszélt litván tárgyalása után.

Ha ez az ügy a Tanács elé kerül, ellene voksolunk. Megvétózzuk a döntést, ha az szankciókat vezetne be. Úgy vélem az EU igyekszik növelni a nyomást régiónk országain, de mi kötelesek vagyunk szolidaritást mutatni ezzel szemben

– mondta az MTI szerint Jacek Czaputowicz Vilniusban. 

A cseh miniszterelnök is Orbán mellett szólalt meg: Andrej Babis elhatárolódott mozgalma európai parlamenti képviselőinek szavazásától, akik szerdán megszavazták a Sargentini-jelentést.

A cseh miniszterelnök a Partlamentní Listy című internetes hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy Magyarország Csehország szövetségese, és hogy Orbán Viktor kormánya volt az egyedüli Európában, amely betartotta a korábban meghatározott szabályokat és egyértelműen fellépett az illegális bevándorlás ellen.

"Természetesen el kell határolódnom képviselőink szavazásától az Európai Parlamentben, mert Magyarország a szövetségesünk" - jelentette ki Babis. Szerinte az Európai Unió támadásai Lengyelország és Magyarország ellen értelmetlenek és negatív hangulatot teremtenek a szervezeten belül, ahelyett, hogy az összefogást, az egységet támogatnák.

Az Európai Parlament szerdán szavazta meg a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést. A voksolás nyomán az ügy az EU Tanácsa elé kerül, amely négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei. A valódi szankciókra azonban idáig sem volt esély a magyar kormány külföldi támogatói miatt,  hiszen ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?