Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Földet ért Florence, egymillió embert evakuálnak

063 1032932674
2018.09.14. 06:42

150 kilométeres sebességgel elérte Észak- és Dél-Karolinát a Florence hurrikán, melyet péntek délutánra egyes erősségűre fokoztak le.

A CNN több videót is közölt, ezeken látható, hogy sok helyen már méteres víz áll.

Nemcsak a partvidéken lehet áradásokra számítani, hanem a nagyobb folyók mentén is. A csütörtök éjszakát 15 ezer észak-karolinai ember töltötte átmeneti szállásokon, ez a szám tovább nőhet.

Hiába lassult le a vihar az előrejelzésekhez képest, így is pusztító erejű, már százezer háztartásban nincsen áram sem – írta a BBC.

Nemcsak a szélvihar, de az általa okozott áradások is veszélyeztetik az Atlanti-óceán partvidékét a térségben.

A két államban egymillió embert evakuálását rendelték el.

A helyzet csütörtök óta egyre romlik, ahogyan a szélvihar erősödik – annak ellenére, hogy a parthoz közeledve Florence veszített erejéből. 

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) szerint hiába lassult le 200-ről 150 kilométeresre a szél sebessége, a vihar pusztító ereje még mindig rendkívüli lehet a magával hozott heves esők miatt.

Akár 75 centiméter eső is eshet.

Az előrejelzések szerint csak szombaton enyhül az idő. Addigra akár 1-3 millió háztartásban is megszűnhet az áramszolgáltatás és a rendszer helyreállítása egy hetet is igénybe vehet. Az ettől való aggodalommal is magyarázható, hogy a térség benzinkútjain helyenként elfogyott az üzemanyag, sokan ugyanis generátorokkal készülnek az áramkimaradásra.

(Borítókép: Egy férfi pakol be az autójába az észak-karolinai  New Bernben, miután kiürítik a várost - fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?