Ausztráliában nem lehet büntetlenül „oszamázni”

2018.09.15. 14:53
Ausztrália nagyon komolyan veszi a rasszizmust. A sportpályán, válogatott mezben főleg nem lehet senkit faji, vagy vallási alapon sértegetni. Ezért most egy egészen különös vizsgálat indul a krikett-szövetségben.

A hatalmas szakálla miatt összetéveszthetetlen külsejű Moeen Ali az egyik legnagyobb angol krikettsztár. A pakisztáni felmenőkkel rendelkező, de már Birminghamben született bal kezes játékos nemrégiben életrajzi könyvet jelentetett meg The Times címmel, amelyet vélhetően Ausztráliában is érdeklődve olvastak.

Oszama

Ali a könyvében leírja, hogy nagyon elvörösödött és életében nem volt addig olyan dűhös krikett-pályán, amikor egy 2015-ben Nagy-Britanniában megrendezett angol – ausztrál meccsen az ellenfél egyik játékosa odaszólt neki: Vedd el tőlem Oszama!”

Ausztrál visszhang

Mint arról a BBC cikke beszámol, az ausztrál krikettszövetség komolyan vette a könyvet, további adalékokat kért az egyesített angol és walesi szövetségtől, és bejelentette, hogy vizsgálatot indít.

„Az ilyen jellegű megjegyzések elfogadhatatlanok, és nem összeegyeztethetők az ausztrál sport és társadalom értékével és követendő viselkedésével” 

- mondta az ausztrál szövetség szóvivője.

 Ali elmesélése szerint a meccs után ő jelezte is "néhány srácnak", vagyis több csapattársainak a beszólást, és Trevor Bayliss, az angol edző számon is kérte Darren Lehmannt, az ausztrálok edzőjét.

A tréner állítólag rá is kérdezett, a cikkben nem nevesített ausztrál játékosnál a történetre, de a feltételezett bűnös csak a heccelést ismerte el, azt azonban tagadta, hogy az Oszama kifejezés elhagyta volna a száját.

Hazai eset egyébként itthon is történt, erről itt  olvashat, Magyarországon az egymást vádoló felek, egy bíró és egy futballista  peres úton próbálják tisztázni a helyzetet.