Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

76 milliárd forintot kap Marokkó a migráció fékezésére

2018.09.16. 10:14

275 millió dollárt (több mint 76 milliárd forintnak megfelelő összeget) ad Marokkónak az Európai Unió a az Európa felé irányuló migráció visszafogására – írja a Bloomberg. 

 Az észak-afrikai királyság és az EU közti szerződést Johannes Hahn, európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős EU-biztos, és Marokkó pénzügyminisztere, Mohamed Benchaaboun írták alá. A megegyezés értelmében az összeget munkahely-teremtésre és az alapvető szolgáltatások javítására kell fordítani.

A pénzügyi segítség nyújtására azt követően kerül sor, hogy az elmúlt hetekben Marokkó többször is az unióhoz fordult támogatásért. Mustapha Khalif kormányszóvivő csütörtökön azt nyilatkozta, 2017 folyamán az ország 65 ezer alkalommal akadályozta meg, hogy migránsok illegálisan Európába jussanak. 

Az EU külső országoknak nyújtott támogatása a migráció fékezésére a jövőben várhatóan növekedni fog a június végi migrációs csúcson elfogadottak értelmében. A megegyezés többek közt tartalmazza, hogy az unió újabb 3 milliárd euróval támogatja Törökországot, amelynek fontos szerepe volt a balkáni útvonalon zajló menekültáradat csökkentésében, valamint hogy 500 millió eurót utal a migráció kiváltó okait kezelni hivatott afrikai pénzalapba az európai fejlesztési alapból.