Sok ezren tüntettek Kölnben az emberséges menekültpolitikáért

2018.09.16. 19:31 Módosítva: 2018.09.16. 22:06

Körülbelül 7 ezer ember tüntetett vasárnap a kölni dóm előtt az emberséges menekültpolitikáért. A demonstrációt civil szervezetek, egyesületek, pártok, valamint az evangélikus és a református egyház szervezte, írja az WDR.

"Azért vagyunk itt, hogy hitet tegyünk a felebaráti szeretet jegyében folytatott menekültpolitika mellett, ami Isten parancsa" - mondta a tömeg előtt Rolf Domning evangélikus lelkész. A lelkész hangsúlyozta: nem szabad hagyni, hogy a jobboldali populista csoportok és pártok visszaéljenek a keresztény értékekkel. Le kell győzni az erőszakot és a gyűlöletet, hogy az emberek Kölnben és a világon mindenhol békében, biztonságban, egyenlő jogokkal és szabadságban élhessenek.

A tömegben látható transzparenseken olyan feliratokat lehetett látni, mint "Kirekesztés helyett befogadást!" vagy "Maradás a kiutasítás helyett!". A demonstráción felszólalt a kölni menekülttanács szóvivője és Henriette Reker, a város független főpolgármestere. Rekert 2015. október 17-én, a választási kampány hajrájában vadászkéssel nyakon szúrta egy szélsőjobboldali férfi.   

A merénylet másnapján a mesterséges kómában tartott Reker megkapta a leadott szavazatok többségét, amivel Köln első női főpolgármestere lett, de erről csak négy nappal később értesült, amikor felébresztették. A merénylőt 2016-ban tizennégy év börtönre ítélte a düsseldorfi tartományi főbíróság.

A Szász-Anhalt tartományban található Köthenben ugyanakkor Merkel menekültpolitikája és a menekültek által elkövetett bűncselekmények miatt tüntettek. Ebben a kisvárosban szeptember elején egy német fiatal halt, aki összetűzésbe került két afgánnal. A fiatal halálát szívelégtelenség okozta. A vasárnapi tüntetést jobboldali és szélsőjobboldali csoportok szervezték, köztük  a Pegida mozgalom, de a bevándorlásellenes AfD nevű párt képviselője is részt vett rajta. A tüntetők Merkel távozását követelték. 

Ahogy arról beszámoltunk, augusztus végén a szászországi Chemnizben a városi vurstliban szólalkozott össze két közel-keleti származású férfi egy másik társasággal, akik közül három embert megkéseltek. Az áldozatok közül egy 35 éves, kubai származású német férfi kórházba szállítás közben halt meg, de két orosz származású társa is súlyos sérüléseket szenvedett. Az eset után a városban neonácik kezdték el keresni az elkövetőket, és minden barna bőrű embert megállítottak.