Heller Ágnes: Magyarországon sosem létezett liberális demokrácia

2018.09.17. 13:38

Heller Ágnes filozófus az amerikai The New York Times-ban – már nem először – zsarnoknak nevezi Orbán Viktort. Véleménycikkét rögtön azzal kezdte: Magyarországon soha nem létezett liberális demokrácia, írja a HVG.

Most, hogy a populizmus egyre népszerűbb Európában, Orbán könnyű helyzetben van, hogy tovább erősítse hatalmát

- írja Heller.

Szerinte az Osztrák-Magyar Monarchiát követő autokratikus hatalomgyakorlás, majd totalitárius berendezkedés után a rendszerváltás szinte az ölünkbe hullt, nem kellett megküzdeni érte, ezért aztán sokan nem értékelték azt. A demokratikus hagyományok így nem alakultak ki az emberekben, ezért senkinek nem tűnt fel, hogy egy gátlástalan, választókat kihasználó politikus tűnt fel a színen, akinek tömegtámogatottsága biztosítva van. 

Véleményében azt is írja, Orbán beleegyezése nélkül semmi sem történhet Magyarországon, nincs ellensúlya sem a pártján belül, sem azon kívül.

A demokratikus folyamatok csak az álruha a feudális rezsimen – ez az, amit Orbán illiberális demokráciának hív.

Heller Ágnes filozófus még augusztusban  egy lengyel lapnak adott interjújában is zsarnoknak nevezte Orbán Viktort, mire jött Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki öreg kommunistának nevezte az egyébként a Kádár-rendszer ellen fellépő professzort. 

A kormánypárti Magyar Időkben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megszólalt akkor a témában: 

Heller Ágnes természetes közege a Farkasházy-féle szárszói találkozó vendégserege. E körön kívül legfeljebb az ellenében, így részben neki is köszönhetően majd hárommilliósra bővült Fidesz-szavazótábor egyben tartása miatt fontos, hogy teret adjunk amúgy értékelésre méltatlan megnyilvánulásának.

Heller teljes véleménycikkét itt olvashatja el.