Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Behorpadt a repülő ajtaja, Áder itthon ragadt

2018.09.18. 09:10 Módosítva: 2018-09-18 14:36:21

A repülőgép meghibásodása miatt Áder János köztársasági elnök nem utazott el reggel Bukarestbe, a Három Tenger Kezdeményezés találkozójára

- közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A közlemény szerint az államfőt a bukaresti magyar nagykövet képviseli a programon.

Az sajnos nem derült ki a közleményből, hogy milyen géppel (légitársasággal vagy a honvédség utasszállítójával, amit manapság a kormány használ) utazott volna a köztársasági elnök és az honnan szállt volna fel. Kérdéseinket elküldtük a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályának, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

A 444.hu úgy tudja, hogy a nemrég beszerzett, kormánygépként is használt mindkét Airbust használták volna kedd reggel: az egyikkel Orbán el is ment Moszkvába Putyinhoz, a másikkal ment volna Áder Bukarestbe. Azonban az aszfalton várakozó kormánygép egy cateringes autóval, pontosabban annak felemelt rakományával ütközött, amitől a repülőgép ajtaja annyira deformálódott, hogy nem indulhatott el. A lapnak egyelőre sem a Köztársasági Elnöki Hivatal, sem a gépeket üzemeltető Honvédelmi Minisztérium nem reagált a kérdésekre.

A román kormányfő is reptéren sült fel

A román fővárosban kedden tartják a 12 kelet- és közép-európai uniós országot tömörítő Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcstalálkozóját. Ebből az alkalomból találkozott volna Viorica Dancila román kormányfő és Jean-Claude Juncker is hétfő este a bukaresti repülőtéren - azonban ezt a találkozót egy apróbb malőr meghiúsította.

Dancila ugyanis lekéste az Európai Bizottság (EB) elnökének érkezését.

A kormány közleménye szerint azonban Juncker gépe a bejelentett időpontnál több mint félórával korábban érkezett, és - bár addigra Dancila is megérkezett már a repülőtéri kormányváróba - a kormányőrség már a repülőgép lépcsőjénél átvette Junckert, és elindult vele a szálláshelyére.

Frissítés 14:30-kor: Végül Juncker és Dancila kedden találkoztak. Mintegy negyedórás - a bukaresti kormány közleménye szerint a jövő évi román uniós elnökségre összpontosító - megbeszélésükre az eredeti tervekhez hasonlóan a repülőtéren került sor. Junckernek ezután még további egy órát kellett vesztegelnie a bukaresti repülőtéren, a román média szerint azért, mert gépe valamilyen hibát jelzett az egyik hajtóműnél.