Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Menesztették a német titkosszolgálat vezetőjét a chemnitzi események miatt

2018.09.18. 19:25

Áthelyezik a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetőjét, de Hans-Georg Maassen a belügyminisztérium államtitkáraként folytatja munkáját, írja az MTI.

A koalíciós pártok vezetőinek tanácskozása után megjelent közleményben kiemelték, hogy Horst Seehofer belügyminiszter nagyra értékeli Hans-Georg Maassen belbiztonsági szaktudását.

Hans-Georg Maassen
Hans-Georg Maassen
Fotó: Markus Hibbeler / Getty Images Hungary

A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat vezetőjének távozását ellenzéki pártok mellett a koalíció egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is követelte,

Hans-Georg Maassen személye azután került a középpontba, hogy a német nemzetbiztonság fejeként azt mondta, nem igaz, hogy Chemnitzben a radikálisok  külföldiekre vadásznak , és megkérdőjelezte az egyik ilyen videó hitelességét is. Amellett, hogy ezt sokan az erőszak relativizálásának érezték, Maassen ezzel kétségbe vonta Angela Merkel szavait is, hiszen a kancellár alig korábban tényként beszélt az elfogadhatatlan menekültvadászatról.

Maassennek azt is felróják, hogy mint kiderült, az elmúlt évben összesen ötször tárgyalt a szélsőjobbosnak számító AfD politikusaival. Igaz, ez a szám eltörpül amellett, ahányszor a fősodorba tartozó pártok képviselőivel találkozott, de ismét kiderült, hogy az AfD-vel való konzultációt a többiek közül sokan megengedhetetlennek tartják, noha a nemzetbiztonsági vezető a belügy kérésére konzultált minden parlamenti erő képviselőivel.

Horst Seehofer kiállt a BfV vezetője mellett, az SPD viszont megvonta tőle a bizalmat. Az ügy koalíciós válsághoz vezetett, amely Hans-Georg Maassen áthelyezésével véget érhet.

Augusztus 26-ra virradóra egy 35 éves német férfit késeltek meg, az első két  gyanúsítottat  már másnap előzetes letartóztatásba helyezték. A gyilkosság demonstrációk sorozatához vezetett a városban.