Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagyon valószínű, hogy megmérgezték a Pussy Riot aktivistáját

2018.09.18. 11:45

Német orvosok szerint nagyon valószínű, hogy tényleg megmérgezték a Pussy Riot orosz punkzenekar egyik tagját, Pjotr Verzilovot, aki kedd este került kórházba, miután beszéd- és mozgászavarai támadtak, valamint egyre rosszabbul látott – írja a CNN.

Verzilovot szombaton késő este szállították a berlini Charité Kórházba, hogy ott kezeljék, az intézmény orvosai szerint pedig a jelek szerint külső anyag hatott a férfi idegrendszerére. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy mi lehetett az, de a vizsgálatok alapján más magyarázat nincs a hirtelen megbetegedésre. A férfit jelenleg is intenzív osztályon kezelik, de állapota javul.

Az orvosi szakvélemény azért fontos, mert megerősíti a hozzátartozói feltételezéseit, miszerint szándékos mérgezés történt, ami egy kísérlet volt arra, hogy megfélemlítsék vagy meggyilkolják a férfit.

A Pussy Riot legutóbb akkor hallatott magáról, amikor az oroszországi labdarúgó világbajnokság július 15-i fináléjának 52. percében rendőregyenruhába bújva szaladtak be a pályára. Elmondásuk szerint ezzel arra akarták ráirányítani a figyelmet, hogy Oroszországban túlzott hatáskörrel bírnak a rendfenntartó szervek.

Verzilovot, Nikulsinát és a punkzenekar másik két tagját 15 napos elzárásra ítélték a nyilvános események szervezésére vonatkozó előírások megsértése miatt. A zenekar 2012-ben került a figyelem középpontjába, amikor Moszkva egyik fő katedrálisában adták elő a Szűzanya, zavard el Putyint! című dalukat. Akciójuk után letartóztatták őket.