Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izraelből kapott komoly kritikát a Sorsok Háza

DMOHA20180907001
2018.09.22. 12:15

Nincs megelégedve a Sorsok Házának koncepciójával Robert Rozett, a Jad Vasem múzeum szakértője, derült ki Jerusalem Postnak adott nyilatkozatából. A Jad Vasem a világ legjelentősebb holokauszttal foglalkozó tudományos intézete, izraeli látogatásakor Orbán Viktor is járt benne.

Rozett többek között ezeket mondta az új magyar holokauszt múzeum tervezett koncepciójáról, szemlézi a 444:

  • A kiállítás nem helyezi általános kontextusba a magyarországi zsidóüldözéseket, csak  a gyermek áldozatok személyes tragédiáira koncentrál.
  • Nem foglalkoznak a nyilas hatalomátvétel előtti zsidóüldözésekkel és nincs szó a magyar hatóságok szerepvállalásáról zsidók deportálásában.
  • Úgy állítják be, mintha a német megszállás előtt nem lett volna zsidóüldözés Magyarországon.
  • Eltúlozza a magyar zsidómentők szerepét.

A Sorsok Háza már három éve elkészült egy 7,5 milliárdos beruházás keretében, azóta viszont üresen állt,  nem nyílhatott meg Lázár János közbelépése miatt.

(Borítókép: Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija Schmidt Mária történész a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet főigazgatója Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én.)