Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Alighogy kiengedték, újra őrizetbe vették Navalnijt

2018.09.24. 10:01

Alighogy hétfőn kiengedték egy moszkvai különleges fogva tartási központból, ismét őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz politikust, írja az MTI. Navalnij éppen letöltötte 30 napos adminisztratív letartóztatását a nyilvános politikai megmozdulások megszervezésére vonatkozó előírások megsértése miatt.

Navalnij egyik politikai szövetségese, Leonyid Volkov a Twitteren azt írta, hogy az ellenzéki aktivistát most hasonló címen vették ismét őrizetbe, de ezúttal azzal a kitétellel, hogy a megmozdulások egészségi vagy anyagi kárt okoztak. Az eljárást a szeptember 9-én a nyugdíjkorhatár emelése ellen megtartott megmozdulások miatt kezdeményezték a hatóságok.

Volkov elmondta, hogy az adminisztratív törvénysértésekről rendelkező törvénykönyvnek ezt a cikkét, amely büntetőügy kezdeményezésének alapja lehet, még nem alkalmazták Navalnij ellen. A politikust 100 ezertől 300 ezer rubelig (420 ezer - 1,26 millió forint) terjedő pénzbírságra, valamint 200 órányi közmunkára vagy 20 napi adminisztratív letartóztatásra ítélhetik.

Szeptember 9-én - a polgármester-választás napján - Moszkvában mintegy kétezren tüntettek nem engedélyezett megmozduláson a nyugdíjkorhatár emelése ellen. A tiltakozóakció során a rendőrök két embert hatósági személy elleni erőszak címén vettek őrizetbe.

Navalnijt augusztus 25-én az orosz fővárosban január 28-án megtartott tiltakozás miatt börtönözték be 30 napra, vagyis az incidens alatt nem volt szabadlábon. Hétfői szabadulásakor a rendőrök a büntetés-végrehajtási intézmény bejáratától egyenesen egy autóbuszba kísérték.

A politikus ezt megelőzően utoljára májusban került rács mögé, 30 napra, nem engedélyezett tüntetés szervezése címén. Navalnij május elején, két nappal Vlagyimir Putyin elnök újabb beiktatása előtt Nem cárunk ő nekünk! jelszóval kezdeményezett országos megmozdulást. A politikust hasonló indoklással korábban már több ízben elzárásra ítélték, amit ő a gyülekezési jog megsértésének minősített.

A 42 éves Alekszej Navalnij - aki a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt - a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a második helyen futott be. A politikus, aki az elmúlt két év során több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett, az idén márciusi elnökválasztáson megpróbálta Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság - függőben lévő büntetéseire hivatkozva - nem volt hajlandó jelöltként nyilvántartásba venni.

frissítés: az MTOI esti közleménye szerint az ellenzéki politikust 20 nap adminisztratív elzárásra ítélték. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Alighogy kiengedték, újra őrizetbe vették Navalnijt

A börtön kapujában a rendőrök buszra rakták, majd hétfőn újabb 20 nap elzárásra ítélték.

93 · Sep 24, 2018 10:01am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments