Natália
1 °C
7 °C

India rohingjákat toloncolt vissza, hiába fellebbeztek

2018.10.04. 18:35

Az indiai kormány visszatoloncolt hét rohingja férfit Mianmarba, amit közleményben bírált az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. Október 2-án az ENSZ különleges jelentéstevője tiltakozott a hét férfi visszatoloncolása ellen, amelyet a visszaküldés tilalmának megsértésének nevezett.

A hét férfi a legfelsőbb bírósághoz benyújtott, de elutasított fellebbezésében azt kérte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) vizsgálja meg, hogy nemzetközi védelemre szorulnak-e. A rohingjákat korábban az 1946-os külföldiekről szóló törvény alapján illegális bevándorlóknak minősítették.

„Sem a kormány, sem a legfelsőbb bíróság nem mutatott semmilyen együttérzést, amikor a világ egyik legkiszolgáltatottabb népcsoportjához tartozó emberek visszatoloncolását rendelte el” – mondta Aakar Patel, az Amnesty International India ügyvezető igazgatója. Az AI szerint az indiai kormány veszélyes precedenst teremthet.

Az Amnesty International korábban több jelentésében is részletesen dokumentálta, hogy a mianmari hatóságok egy előre kitervelt etnikai tisztogató hadjáratot vezettek a rohingják ellen 2017. augusztus 25. után.

Teljes falvak tűntek el a térképről, a  műholdas felvételek alapján  feltehetően felégették azokat. Az erőszak elsőszámú áldozatai a nők és a gyerekek voltak. Legutóbb ebben a nagyképünkben foglalkoztunk bővebben a rohingják üldöztetésével>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?